Hankkeet ja verkostot

Hankkeet ja verkostot

Cirko on aktiivinen toimija pohjoismaisissa, eurooppalaisissa ja myös globaaleissa nykysirkusverkostoissa. Verkostojen tehtävänä on edistää nykysirkuksen alan kehitystä, lisätä vuorovaikutusta organisaatioiden ja taiteellisten ryhmien välillä, luoda yhteisiä ohjelmia ja malleja taiteellisen työn tukemiselle ja esitysten kierrättämiselle.

Taiteellisen ajattelun akatemia

Taiteellisen Ajattelun Akatemia (TAA) on Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen järjestämä kolmivuotinen Koneen säätiön rahoittama hanke. Hanke tähtäsi dramaturgisen ja kriittisen ajattelun kehittämiseen ja tuo eri esittävien taiteiden tekijöitä oppimaan yhdessä ja toisiltaan luovassa, rakentavassa ja keskustelevan rennossa ilmapiirissä.  Hanke piti sisällään kaksivuotisen opintokokonaisuuden, joka järjestettiin lukuvuosina 2018–2019 ja 2019–2020 yhteistyössä Taideyliopiston Avoimen kampuksen kanssa, sekä lukuvuonna 2020–2021 toteutetun esitystuotankokonaisuuden.

Lue lisää

Circostrada

Circostrada on vuonna 2003 perustettu maailmanlaajuinen sirkuksen ja katutaiteen verkosto, joka edustaa yli 120 jäsenorganisaatiota yli 35 maasta. Verkoston päätehtävä on edistää sirkuksen ja katutaiteen kehittämistä, vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä ja tunnettuutta Eurooppalaisella ja kansainvälisellä tasolla. Verkostosta on vuosien mittaan tullut tärkeä ankkurointipiste jäsenilleen ja keskeinen keskustelukumppani vuoropuhelussa kulttuuripoliittisten päättäjien kanssa Euroopassa. Circostrada kerää ja levittää tietoa sirkuksesta ja katutaiteesta tarjoamalla koulutusta ja neuvontaa, järjestämällä alan ammattilaisten tapaamisia ja luomalla julkaisuja keräämästään tiedosta ja verkoston toiminnasta englanniksi ja ranskaksi.

Baltic Nordic Circus Network

Baltic Nordic Circus Network (BNCN) on 14 sirkustaiteen organisaation yhteistyöverkosto, jonka jäsenet tulevat Baltiasta ja Pohjoismaista. Verkoston tavoitteena on vahvistaa alueellista yhteistyötä ja kehittää sirkustaiteen kenttää Itämeren alueella. Verkosto järjestää esimerkiksi työpajoja ja tapaamisia alueen taiteilijoille ja muille sirkusammattilaisille.

circusnext

Cirko on yksi kolmentoista Euroopan maan circusnext-hankkeen 17 kumppanista (ent. Jeunes talents cirque Europe). circusnext tukee nuorten eurooppalaisten sirkustaiteilijoiden taiteellista kehitystyötä muun muassa residensseillä, työpajoilla ja tuotantotuella. Ohjelmaan valitaan avoimen haun kautta 6 nuorta eurooppalaista nykysirkusryhmää, jotka saavat työskentely- ja harjoitusmahdollisuuksia sekä taiteellista ja tuotannollista mentorointia. Hanke saa rahoitusta myös Euroopan unionin Creative Europe / MEDIA -ohjelmasta.

Kehitysrengas 2017–2019

Kehitysrengas on viiden helsinkiläisen kulttuuri- ja taidetoimijan verkosto, jonka tavoitteena on kehittää taidekentän yritysyhteistyö- ja rahoitusmalleja. Pienten ja keskisuurten toimijoiden resurssit yritysyhteistyön strategiseen kehittämiseen ovat vähäiset, mutta mitä voidaan saada aikaan yhdistämällä voimat? Helsingin kulttuurikeskus on myöntänyt verkostolle kolmivuotisen kehitysrahoituksen sen toimintaan. Mukana hankkeessa ovat: Baltic Circle -festivaali, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali, Nuoren Voiman Liitto (Runokuu -kirjallisuusfestivaali) sekä Zodiak – Uuden tanssin keskus.