Cirkosta

Cirko

Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry on edistänyt ja kehittänyt suomalaista nykysirkusta jo vuodesta 2004. Vuonna 2011 avattiin Helsingin Suvilahteen entisen kaasulaitoksen kojehuoneen tiloihin esitys- ja tuotantotalo Cirko, joka pitää sisällään 1400 neliötä työskentely- ja esitystiloja.

Yhdistys nimeltään Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry perustettiin vuonna 2004 kehittämään ja edistämään suomalaista nykysirkusta. Vuonna 2011 Cirko – Uuden sirkuksen keskus avattiin Suvilahteen entisen kaasulaitoksen kojehuoneen tiloihin. Tilat remontoitiin vastaamaan toiminnallisuuksiltaan nykysirkuksen tarpeita. Omien tilojen saaminen oli tärkeä virstanpylväs, joka toi osaltaan näkyväksi ja tunnusti nykysirkuksen aseman suomalaisen taiteen kentällä. Cirko on noussut pienestä kollektiivista esitys- ja tuotantotaloksi, joka on aktiivinen toimija niin kansallisissa kuin kansainvälisissä verkostoissa ja projekteissa.

Cirko tuottaa kausiohjelmansa, mutta sillä ei ole omaa taiteellista ryhmää. Esityksemme tarjoavat kattavan otannan ajankohtaisesta nykysirkuksesta niin kotimaasta kuin ulkomailta. Lisäksi ohjelmistossamme on vuosittain lapsille suunnattu esitys. Usein esityksiämme täydentävät työpajat ammattilaisille sekä yleisökeskustelut.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus sijaitsee entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueella Suvilahdessa, tarkemmin sanottuna rakennuksessa 8, Kojehuone. Cirkon tilat tarjoavat rosoista teollisuustunnelmaa tapahtumapaikkoina. Maneesi-saliin mahtuu enimmillään 200 henkeä ja kattavalla teatteritekniikalla varustettuun, black box -sali Solmuun  200 henkeä (sisäänvedettävään katsomoon 130 henkeä). Ennen näytöksiä kävijällä on mahdollisuus hengähtää ja nauttia virvokkeita tunnelmallisessa aulabaarissa.

Missio

Cirko kehittää nykysirkusta taiteena Suomessa ympärivuotisen residenssi- ja hanketoiminnan kautta. Cirko esittää monipuolista kehollisella, tunteellisella ja älyllisellä tasolla koskettavaa nykysirkusohjelmistoa ympärivuotisesti. Ohjelmisto tapahtuu sekä omassa talossa Suvilahdessa että Helsingin metropolialueella ja kansallisesti yhteistyössä valtionosuusrahoituksen piirissä olevien teattereiden kanssa. Olennainen osa Cirkon toimintaa on ympärivuotinen yhteisösuuntainen ja -lähtöinen toiminta Verkkosaari-Kalasatama-Sompasaari alueella. Cirko tuottaa uusia nykysirkusteoksia yhteistyössä kotimaisten nykysirkusryhmien sekä kotimaisten ja kansainvälisten tuotantotahojen kanssa.

Visiomme

Cirko rakentaa sirkustaiteen keinoin elinvoimaista sivistysyhteiskuntaa.

Tietoja Cirkosta

  • Avattu vuonna 2011 Suvilahden kaasulaitoksen entisen kojehuoneen tiloihin. Rakennuttaja ja omistaja Helsingin kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Kaapelitalo.
  • Cirkoa pyörittää samaniminen, jo vuonna 2004 perustettu yhdistys.
  • Rahoituksensa Cirko saa Helsingin kaupungin sekä Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustusten lisäksi pääsylipputuloista, vuokratuotoista, kohdeavustuksista ja muista tuotoista.
  • 1400 neliötä työskentely- ja esitystiloja nykysirkuksen ammattilaisille.
  • Aktiivinen toimija Suvilahden ja Kalasataman alueella, Helsingin uuden asuin- ja kulttuurikeskittymän elävöittäjä.
  • Cirkossa käy yli 25 000 kävijää vuodessa.
  • Cirkossa on esitysohjelmaa, joka jakautuu kausiohjelmaan, yhteistyöfestivaaleihin ja vierailuohjelmaan. Cirkon yhteistyöfestivaaleja ovat nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! huhtikuussa ja fyysisen komedian festivaali OuNous Festival joulukuussa.
  • Kansainvälisten nykysirkusryhmien kiintopiste Suomessa.
  • Vuosittain noin 20 ammattilaisryhmää harjoittelee ja esiintyy Cirkon tiloissa.
  • Yhteensä Cirkossa työskentelee vuosittain noin 150 sirkustaiteilijaa

Säännöt, strategia ja toimintakertomukset

Cirkon säännöt (pdf)

Cirkon turvallisemman tilan periaatteet (pdf)

Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen strategia 2022-2026 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2022 (pdf)