Cirkosta

Cirko

Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry on edistänyt ja kehittänyt suomalaista nykysirkusta jo vuodesta 2004. Vuonna 2011 avattiin Helsingin Suvilahteen entisen kaasulaitoksen kojehuoneen tiloihin esitys- ja tuotantotalo Cirko, joka sisältää 1400 neliötä työskentely- ja esitystiloja.

Yhdistys nimeltään Cirko – Uuden sirkuksen keskus ry perustettiin vuonna 2004 kehittämään ja edistämään suomalaista nykysirkusta. Vuonna 2011 Cirko – Uuden sirkuksen keskus avattiin Suvilahteen entisen kaasulaitoksen kojehuoneen tiloihin. Tilat remontoitiin vastaamaan toiminnallisuuksiltaan nykysirkuksen tarpeita. Omien tilojen saaminen oli tärkeä virstanpylväs, joka toi osaltaan näkyväksi ja tunnusti nykysirkuksen aseman suomalaisen taiteen kentällä. Cirko on noussut pienestä kollektiivista esitys- ja tuotantotaloksi, joka on aktiivinen toimija niin kansallisissa kuin kansainvälisissä verkostoissa ja projekteissa.

Cirko tuottaa kausiohjelmansa, mutta sillä ei ole omaa taiteellista ryhmää. Esityksemme tarjoavat kattavan otannan ajankohtaisesta nykysirkuksesta niin kotimaasta kuin ulkomailta. Lisäksi ohjelmistossamme on vuosittain lapsille suunnattu esitys. Usein esityksiämme täydentävät työpajat ammattilaisille sekä yleisökeskustelut.

Cirko – Uuden sirkuksen keskus sijaitsee entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueella Suvilahdessa, tarkemmin sanottuna rakennuksessa 8, Kojehuone. Cirkon tilat tarjoavat rosoista teollisuustunnelmaa tapahtumapaikkoina. Maneesi-saliin mahtuu enimmillään 300 henkeä ja kattavalla teatteritekniikalla varustettuun, black box -sali Solmuun 130 henkeä. Ennen näytöksiä kävijällä on mahdollisuus hengähtää ja nauttia virvokkeita tunnelmallisessa aulabaarissa.

Missio

Cirko on suomalaisen nykysirkuksen lippulaiva. Tuotamme sekä omassa talossa Suvilahdessa että Helsingin metropolialueella niin taiteilija- kun yleisölähtöistä esitystoimintaa, jonka oleellinen osa on yleisötyö. Järjestämme residenssitoimintaa edistääkseemme nykysirkuksen kehittymistä taidemuotona. Kaikessa toiminnassamme on aina läsnä paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen ulottuvuus. Olemme mukana kansallisissa että kansainvälisissä verkostoissa ja aktiivisesti yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 • Tarjoamme yleisölle korkealaatuista ja kiinnostavaa nykysirkusta.
 • Tarjomme sirkusammattilaisille ensiluokkaiset työskentelyolosuhteet.
 • Toimimme suomalaisen nykysirkuksen näyteikkunana.
 • Toimimme aktiivisesti kansainvälisellä nykysirkuskentällä.

Visiomme 2021

Cirko on monipuolinen ja kiinnostava esitys- ja tuotantokeskus, joka tarjoaa ainutlaatuista sirkustaidetta laajalle yleisölle.

Tietoja Cirkosta

 • Avattu vuonna 2011 Suvilahden kaasulaitoksen entisen kojehuoneen tiloihin. Rakennuttaja ja omistaja Helsingin kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Kaapelitalo.
 • Cirkoa pyörittää samaniminen, jo vuonna 2004 perustettu yhdistys.
 • Rahoituksensa Cirko saa Helsingin kaupungin sekä Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustusten lisäksi pääsylipputuloista, vuokratuotoista, kohdeavustuksista ja muista tuotoista.
 • 1400 neliötä työskentely- ja esitystiloja nykysirkuksen ammattilaisille.
 • Aktiivinen toimija Suvilahden ja Kalasataman alueella, Helsingin uuden asuin- ja kulttuurikeskittymän elävöittäjä.
 • Cirkossa käy yli 25 000 kävijää vuodessa.
 • Cirkossa on esitysohjelmaa, joka jakautuu kausiohjelmaan, yhteistyöfestivaaleihin ja vierailuohjelmaan. Cirkon yhteistyöfestivaaleja ovat nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! huhtikuussa, Object Festival lokakuussa ja fyysisen komedian festivaali NouNous Festival joulukuussa.
 • Kansainvälisten nykysirkusryhmien kiintopiste Suomessa.
 • Vuosittain noin 20 ammattilaisryhmää harjoittelee ja esiintyy Cirkon tiloissa.
 • Yhteensä Cirkossa työskentelee vuosittain 150 sirkustaiteilijaa

Toimintakertomukset

Cirkon toimintakertomus 2020 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2019 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2018 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2017 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2016 (pdf)

Cirkon toimintakertomus 2015 (pdf)

Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen strategia 2022-2026 (pdf)