Residenssit

Residenssit

Cirkon residenssihaku jaksolle 10/2024–12/2025 on päättynyt

Cirko – Uuden sirkuksen keskus hakee residenssiohjelmaansa suomalaisia tai Suomessa asuvia nykysirkustaiteilijoita ja poikkitaiteellisia työryhmiä, joissa on ainakin yksi suomalainen tai Suomessa asuva nykysirkustaiteilija.

Residenssitoiminta jakautuu sekä Solmu- että Maneesi-saleihin. Tarkista ennen hakemista, että residenssisi on mahdollista toteuttaa Cirkon tiloissa. Lisätiedot tiloista löydät täältä.

Hakuohjeet

Milloin voit hakea?
Kauden 10/2024–12/2025 residenssihaku on päättynyt 6.10.2023.

Kuka voi hakea?
Kuka tahansa voi hakea residenssiä, mutta työryhmässä on oltava mukana suomalainen tai Suomessa asuva sirkustaiteen ammattilainen.

Millaisella projektilla voi hakea?
Residenssit on tarkoitettu teosprosessien eteenpäin viemiseen ja taiteelliseen tutkimukseen. Residenssejä voidaan kuitenkin myöntää ensi-iltansa jo saaneen teoksen edelleen työstämiseen ja kehittämiseen sekä oman praktiikan kehittämiseen.

Työstettävän teoksen tai konseptin on sovelluttava Cirkon Solmu-saliin tai Maneesi-saliin. Salien tekniset tiedot näet Cirkon nettisivuilta.

Residenssijaksoa voi hakea usealla eri teoskonseptilla tai työryhmällä. Jokaista projektia varten tulee täyttää erillinen hakemus.

Mitä residenssi sisältää?
Residenssijakso alkaa alkupalaverilla Cirkon tuotannon, tekniikan ja viestinnän kanssa, jossa residenssin kulku ja tavoitteet käydään yhdessä läpi.

Osana residenssiä työryhmä avaa työskentelyprosessiaan muille ammattilaisille ja yleisölle vapaamuotoisella avoimella harjoituksella. Myös muut yleisötyön muodot ovat tervetulleita.

Työryhmällä on käytössään Solmu- tai Maneesi-sali ja salin yhteydessä sijaitsevat sosiaalitilat. Cirko tarjoaa mahdollisuuksien mukaan majoitusta max. neljälle taiteilijalle residenssin aikana.

Cirko tarjoaa työryhmälle mahdollisuuksien mukaan mm. teknistä, tuotannollista ja taiteellista mentorointia.

Valintaprosessi
Residenssiohjelman valintoja tehdessä huomioidaan ja arvioidaan seuraavia asioita:

  • taiteellinen taso
  • ammattimaisuus
  • uransa eri vaiheessa olevat taiteilijat
  • sirkuslajien kattavuus
  • maantieteellinen edustavuus
  • sukupuolten moninaisuus
  • projektin soveltuvuus Cirkon tiloihin

Valinnat tekee Cirkon henkilökunnasta koostuva työryhmä.

Työstettävä projekti voi olla vasta alkuvaiheessa, mutta sillä on oltava selkeä työsuunnitelma, josta käy ilmi projektin tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.

Valinnat perustuvat hakulomakkeessa annettuihin tietoihin ja sen liitteisiin. Mahdollisista muutoksista on ilmoitettava Cirkolle välittömästi.

Valinnat ovat ehdollisia, kunnes residenssijaksosta on laadittu Cirkon ja työryhmän välinen kirjallinen sopimus. Sovittua residenssijakson ajankohtaa ei muuteta (force majeure syyt huomioidaan mahdollisuuksien mukaan). Cirko voi valita taiteilijoita residenssiin myös tämän haun ulkopuolelta.

Lisätietoja residenssihausta antaa tekninen tuottaja Ina Niemälä, ina.niemela@cirko.fi.

Cirkolla residenssissä olevat taiteilijat ja ryhmät 2023

Arctic Ensemble
Viivi Roiha & Mira Ravald
Sivuhenkilöt
Lotta & Stina
Usva Company
Jenny Mansikkasalo, Rakkaudesta-työryhmä
Blick Théâtre
Company Kate & Pasi
Kanta Company
Salla Hakanpää, Ari Romppanen, Eriko Takahashi
Zero Gravity Company/ Reija Tapaninen
Kallo Collective
Ilona Jäntti
Sirkum Polaris
Circus SaboK
AudioVisual CircuitCircus
Omiaruhje
Nuua Company