HAASTATTELUSSA: Weibel Weibel Co.

Weibel Weibel Companyn teos Breaking Point tuo helmikuussa estradille jännitteitä, äärirajoja, materiaalikokeiluja ja totutusta poikkeavaa nykysirkusta. Ryhmän jäsenet Alexander Weibel Weibel ja Aino Ihanainen pysähtyivät kiireiltään hetkeksi Cirkon esittämien kysymysten äärellä.

Breaking Point käsittelee jännitteitä ja kestävyyden rajoja. Mistä teoksen ytimen idea on saanut alkunsa?

Alex: Olen pitkään ollut kiinnostunut rajojen venyttämisestä ja halunnut löytää uusia kerroksia löysän nuoran tekemisessä. Breaking Pointissa halusin tutkia materiaalien heikkouksia ja luoda jännitettä tavoilla, joita harvemmin näkee sirkuksessa.

Miksi kestävyyden/kestämättömyyden rajat kiinnostavat? Mitä voimme niistä oppia?

Alex: Jännitys on aina ollut iso osa sirkusta ja minua kiinnostaa vaihtelu jännitteen ja sen purkautumisen välillä. Ihmiset kokevat jännitettä eri tavoin ja siksi esityksessä käytetään mm. joka kodin materiaaleja, joihin kaikki voivat samaistua. Siten itse sirkusvälineet luovat jännitystä eikä niinkään sirkustemppujen teko korkealla ilmassa, mikä normaalisti on sirkuksessa tapana.

Teos poikkeaa totutusta siten, että yleisö on lavalla artistin kanssa osallistuen materiaalien työstämiseen. Perinteisen katsojan roolia on hämärretty. Miksi tällainen ratkaisu?

Alex: Halusin olla samalla viivalla yleisön kanssa ja tehdä koko esityksen yhteistyönä heidän kanssaan. Itse paperinuoran testaaminen on minun harteillani, mutta katsojat auttavat sen rakentamisessa ja siksi jännittävät yhtälailla sen kestämistä. 

Tarvitseeko yleisön jännittää?

Alex: No comments, voidaanko hypätä tämän kysymyksen yli…?
Aino: Meitä jännittää lavalla yhtä paljon kuin katsojia, minua varmaan jopa enemmänkin. Tässä esityksessä emme itsekään voi aina tietää mitä tulee tapahtumaan, tiedetään vain mihin tähdätään. 

Teoksessa käytetään materiaalina muun muassa vessapaperia. Kuinka paljon tempoilua vessapaperi kestää?

Eipä paljoa! Se on tosiaan vain normaalia paperia, kestävyyttä voi vaikka itse käydä testaamassa kylppärissä… tai voi tulla katsomaan esitystä, siellä paperia testataan äärirajoille asti!


Weibel Weibel Company – Breaking Point, 5. – 17.2. Cirkossa.
Esitysten tarkemmat tiedot ja aikataulut näet täältä.Teksti: Riikka Karppinen / Cirko
Kuva: © Weibel Weibel Co.