Haastattelussa: Ruokateatteri

Ruokateatterin PIDOT! tuo kuuman ja rasvaisen kabareen kylmän talven keskelle Cirkolle! Teos yhdistää nyt täysin uudella tavalla illallisen ja esityksen. Muutamaan kysymykseen esitykseen liittyen vastasi työryhmän jäsen Liisa Ruuskanen.

Miten PIDOT! sai alkunsa?

Ruokateatteria on tehty Kuopiossa jo useamman vuoden ajan yhteistyössä Tanssiteatteri Minimin kanssa, ja vuonna 2018 toteutimme esityksen Pidot! Tästä Ruokateatterista halusimme tehdä kabareen omaisen, ilman pitkää koko esityksen lävistävää juonikehittelyä. Lyhyemmät episodit sopivat hyvin Ruokateatteriin, koska esitys kuitenkin katkeaa aina kun ruoka tarjoillaan yleisölle. Käsikirjoitusta esitykseen tuotimme koko työryhmän voimin. Kaikilla meillä on oma ruokasuhteemme josta ammentaa. Syömisen perustarve on nykypäivänä  saanut hyvinkin vinksahtaneita muotoja, joista esitykset teemat nousevat. Halusimme myös tuoda tähän kaikkein pimeimpään ja synkimpään vuodenaikaan juhlat; valoa, lämpöä, ruokaa ja yhdessäoloa.

Mitä esitykseltä voi odottaa?

Jos ei ennen ole ollut Ruokateatterissa, voi olla uusi kokemus syödä esityksen lomassa eikä ennen tai jälkeen. Esityksessä yhdistyy omintakeisella tavalla ruoka, tanssiteatteri ja absurdi huumori.  Esitys tarjoaa elämysretken epätodellisuuteen ja lääkettä kaukokaipuuseen sekä hilpeän yhteisöllisyyden kokemuksen. Rennon illanvieton aikana seuraat esitystä, syöt viiden ruokalajin menun ja nautit keskustelusta ystäviesi kanssa yhteisessä pöydässä.

Miten esityksen menu on muodostettu?

Esityksessä tarjoillaan viiden ruokalajin espanjalaishenkinen, rento illallinen. Halusimme korostaa ruokailun yhteisöllistä kokemusta ja suunnittelimme menun niin, että se tarjoillaan pöytiin vadeilla yhteisesti jaettavaksi. Espanjalainen teema mukailee esityksen sisältöä. Menun hitiksi ovat muodostuneet churrot suklaakastikkeella, jotka muuten ovat vielä gluteenittomiakin.

Onko esityksen ja illallisen yhteensovittamisessa haastavuuksia?

Juuri tätä Ruokateatterissa on treenattu useiden vuosien ajan. On haasteellista ajoittaa keittiön, tarjoilun ja esityksen rytmi niin, että kaikki sujuu saumattomasti, mutta huolellisella ennakkosuunnittelulla ja aikatauluttamisella se onnistuu. Esityksen aikana käydään myös antamassa salaisia merkkejä keittiöön. Kyllä itsekin tuntee aina suurta onnistumisen juhlaa, kun viimeinen nuotti Patatas bravas -laulusta on laulettu ja juuri samaan aikaan tarjoilijat alkavat tuomaan annoksia pöytiin.

Miten kuvailisit esitystä muutamalla lauseella?

PIDOT! tarjoaa eksoottisia tanssinumeroita, lievästä täydelliseen vaihtelevaa todellisuuspakoa – ja kinkkubingon. Kaheliksi yltyvissä pidoissa tanssitaan ruokasuhteiden tunnekylläisessä maastossa. Kabaree grillaa ja valelee usein vinoutunutta asennettamme syömisen perustarpeeseen.

Kohtaamme Vuoden Valittajan, tutustumme tillilihan itsetuntoon ja gastro-paranormaaleihin ilmiöihin. Esitys pyrkii tunnistamaan alakuloisuuden syntyprosessin ja korjaa parhaansa mukaan sen, mitä korjattavissa on. Se härvää riskiä kaihtamatta esiintyjän ja katsojan välisen vuorovaikutuksen rajoilla laulun, tanssin ja teatterin keinoin.

PIDOT! koettavissa Cirkolla 18.11–27.11.2021.