Haastattelussa: Ona Kamu

Kallo Collectiven The Divine Lie – Jumalaton Valhe saa ensi-iltansa Cirkolla keskiviikkona 17.11.! Ensi-iltaviikon kunniaksi muutamaan kysymykseen teokseen liittyen vastasi työryhmän jäsen Ona Kamu.

Kerro hivenen itsestäsi ja roolistasi Jumalaton Valhe – The Divine Lie teoksessa?

Olen Ona Kamu. Ammattinimikkeeni lyhyellä kaavalla: taiteilija. Olen yksi teoksen esiintyjistä. Lisäksi olen säveltänyt, soittanut ja tuottanut teoksen musiikin. Tuottaja-parinani toimi Kalifonia-Keke.

Roolihahmoni on Alvada. Alvada löydettiin vauvana rannalta lokkien ympäröimänä ja hänen epäillään ajelehtineen Espanjan rannikolta Ranskaan perheensä mukana, joista kukaan muu ei selvinnyt hengissä perille. Alvada kasvoi lapsuutensa nunnaluostarissa, josta hänet siirrettiin epäkelpona aikuisena hermoparantolaan. Alvadan hahmo perustuu löyhästi tositapahtumiin.

Mistä esityksen nimi juontaa juurensa? 

The Divine Lie -nimi viittaa julkihysteerisenä artistina tunnettuun Sarah Bernhardtiin ja hänestä käytettyyn määritelmään ”jumalainen valhe” (divine lie). ”Olen valhe, joka sanoo totuuden”, hän julisti.


Yksi inspiraationne lähde on Anna Kortelaisen Levoton nainen – Hysterian kulttuurihistoriaa, ja esityksen maailma sijoittuu hermoparantolaan kertoen hysteriapotilaiden elämästä. Onko teos ajankohtainen myös tässä nykyajassa?

Kontrolli, lokerointi ja normit ovat ikävä kyllä edelleen nykypäivää, vaikka maailma on muuttunutkin joiltain osin tasavertaisemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi. Työ on kuitenkin kesken. Sukupuolen ilmaisun kontrolli ja sosiaalinen valvominen on arkipäivää.

Teoksella on tragikomediallinen kulma. Onko vaikeita aiheita ollut helppoa käsitellä komedian keinoin?

Tässä teoksessa tragikomediallinen kulma tuntui oikelta tavalta käsitellä aihetta – Naurua kyynelten läpi.

Minkälainen teoksen tekemisprosessi on ollut sinulle henkilökohtaisesti?

Opettava, avartava ja vapauttava.

Mitä katsoja voi teokselta odottaa?

No ainakin sitä, että ollaan vuosi odotettu, että päästään teosta esittämään, joten annamme teille kaikkemme!

The Divine Lie – Jumalaton Valhe nähtävissä Cirkolla 17.–21.11.2021.