TIEDOTE: Cirkon kevään ohjelmistossa maagista realismia ja erilaisuuden ylistystä

Cirkon kevät tuo tullessaan surrealistista huumoria, kriittisiä ääniä, huikaisevaa taituruutta, jännitystä, riskien runoutta, erilaisuuden ylistystä ja kukkaloistoa.

Cirkon kevätkauden avaa suomalaisyleisöt viimeksi vuonna 2016 hurmannut Cirkus Cirkör kukkealla uutukaisellaan Bloom. Odotetun paluun tekevät myös Aurelia Thierrée ja Victoria Thierrée Chaplin surrealismia tihkuvalla Bells and Spellsillä. Korkeatasoisten kansainvälisten vierailujen sarjaa täydentävät ensivisiiteillään ilma-akrobaatti, dragateemikko John-Paul Zaccarini teoksellaan The MixRace MixTape ja kanadalainen Le Gros Orteil koko perheen esityksellä The Librarian. Kotimaisena kantaesityksenä nähdään sykettä sykkivillä rumpubiiteillä ja hulavanteilla kesäkuun valoisiin öihin tuova Recover Laboratoryn 100 000 000 %.

“On ilo esittää ohjelmistokokonaisuus, jossa huomioidaan monenlaiset yleisöt  korkealuokkaisilla teoksilla lapsiperhe-esityksistä yhteiskunnallisesti kantaaottaviin. Kevät ohjelmiston päättävä 100 000 000 % tuo oman suolansa jo pelkästään öisellä esitysajankohdallaan”, Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen summaa. 

Let yourself Bloom

Cirkus Cirkörin uusi esitys Bloom kutsuu kukkaloiston, klassisen musiikin ja sirkuksen täyttämään maailmaan. Luovuus ja sirkustemput riisuvat negatiiviset tuntemukset ja pelot aseistaan muuttaen ne riskien runoudeksi.

Ilmojen läpi liitävät, trapetseissa ja köysissä kieppuvat, toisiaan nostavat ja hampaistaan roikkuvat taitelijat ruumiillistavat sirkuksen sielun: normeihin ei ole mukauduttava ja erilaisuus on ennemminkin rikkautta.

Homo-funky, Street Spunky

The MixRace MixTape on itsensä dragakateemikoksi nimittävän taiteilija John-Paul Zaccarinin identiteettipolitiikan kritiikki, joka juhlii sukupuolen, luokan, rodun ja seksuaalisuuden risteymiä.

Luvassa on huvittavia tarinoita, jotka luotaavat arkipäivän rasismia, homofobiaa ja miehen herkkää egoa. John-Paul tekee kompleksisesta teoriasta lähestyttävää ja viihdyttävää räppäämällä kostosta ja esittämällä spoken word -runoelmia Peter Coyten muhevaan ääniraitaan.

John-Paul Zaccarini: The MixRace MixTape

Tasapainoileva kirjastonhoitaja

Kanadalaisen Le Gros Orteil -ryhmän riemastuttava esitys saa koko perheen lukemaan.

The Librarian kertoo omalaatuisen kirjastonhoitajan Paul-Émile Dumoulin tarinan. Ylpeydellä ja neuroottisuuteen yltävällä pedanttiudella hän huolehtii, että jokainen kirja on omalla paikallaan.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää. Kun Paul-Émile alkaa lukea, kirjojen hahmot muuttuvat lihaksi ja alkavat ilmaista itseään akrobatian, akrobalanssin, jongleerauksen ja breakdancen keinoin.

Le Gros Orteil: The Librarian

Elotonkin liikuttuu

Nykynukketeatterin minifestivaali Oh My Puppets! nähdään taas Helsingin Suvilahdessa, 16.–18.4.2020.

Aura of Puppetsin ja Cirkon yhteistyössä järjestämän  festivaalin ohjelmistossa nähdään aikuisille suunnattuja nykynukketeatterin moderneja klassikoita sekä koko perheelle suunnattua esitysohjelmaa. Kolmipäiväinen festivaali huipentuu lisäksi OH MY! -festivaaliklubiin.

Kleptomaanikko saaliinsa armoilla

Bells and Spells seuraa Aurelia Thierréen esittämän parantumattoman kleptomaanikon erikoista matkaa. Taipaleen varrella kleptomaanikko joutuu varastamiensa esineiden armoille.

Logiikalla, järjellä tahi vakavuudella ei ole sijaa, kun Aurelia Thierrée ja tanssija Jaime Martinez johdattelevat meidät läpi surrealistista huumoria ja taikuuden tunnetta yhdistävän tarinan. Victoria Thierrée Chaplin palaa Suomeen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007 vierailun, jolloin hänen tyttärensä Aurelia ihastutti lavalla teoksessa L’Oratorio d’Aurélia.

Bells and Spells - © Richard Haughton
Bells and Spells ©Richard Haughton

Reality-show rummuille ja hulavanteille

Recover Laboratoryn uusi lavateos 100 000 000 % on kuvataiteilijan ohjaama reality-show rummuille ja vanteille. Teos tuo lavalle esiintyjien raakaa ja kursailematonta kontaktia tosi-tv:stä tuttujen rakenteiden rytmittämänä.

100 000 000 % on Cirkon ehdotus yöllisen kaupungin elähdyttämiseksi. Cirko tarjoaa Recover Laboratoryn kanssa sykkivän yöesityksen sykähdyttääkseen Helsingin yöelämää. 

Recover Laboratory: 100 000 000 %

Liput ovat nyt myynnissä Tiketissä. Cirkon ja Tiketin yhteistyön myötä saatavilla on myös sarjalippu Cirkon kausiohjelmaan.