Suomalais–saksalainen residenssiyhteistyö vauhdittaa verkostoitumista

Berliinistä kotoisin oleva sirkustaiteilija Tobias Piero Dohm työskentelee lokakuussa Helsingissä Cirkon residenssissä ja tutustuu vierailun aikana myös muihin sirkustoimijoihin Suomessa. Residenssi on osa yhteistyöhanketta, jolla vahvistetaan verkostoitumista ja osaamisen vaihtoa Suomen ja Saksan sirkustoimijoiden välillä.

Tobias Piero Dohm työskentelee kolmen viikon residenssissä Cirkolla 4.–26.10.2024. Hän jatkaa taiteellista työtään projektinsa ”Raum.Zeit” parissa. Teoksissaan hän käyttää esinemanipulaatiota, jongleerausta ja installaatiotaidetta. Residenssin yhteydessä järjestetään myös yleisölle avoin tilaisuus, josta tiedotetaan myöhemmin.

”Olemme iloisia voidessamme tarjota Tobiakselle residenssin osana tätä vaihto-ohjelmaa. Residenssin tavoitteena on tukea Tobiaksen taiteellista työskentelyä, mutta myös jakaa osaamista, tietoa ja hyviä käytänteitä sekä vahvistaa nykysirkuksen verkostoja Suomen ja Saksan välillä”, kertoo Cirkon vastaava tuottaja Salla Kurronen.

Yhteistyöhankkeen takana on kuusi suomalaista ja saksalaista kulttuuritoimijaa, jotka haluavat lisätä nykysirkuksen kansainvälistä vaihtoa. Saksan nykysirkuksen kehitysorganisaatio BUZZ (Bundesverband Zeitgenössischer Zirkus e.V.), Goethe-Institut Münchenissä ja Helsingissä, Suomen Saksan-instituutti sekä Cirko – Uuden sirkuksen keskus yhdessä Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksen kanssa tarjoavat yhteistyössä residenssin saksalaiselle sirkustaiteilijalle Suomessa.

“Residenssi on virstanpylväs saksalaiselle nykysirkukselle, sillä se tarjoaa hyvin varustellun tilan ja kontaktien lisäksi myös taloudellisia resursseja taiteellisen työn tukemiseen”, sanoo Anke Politz BUZZ:ista.

Projekti on jatkoa suomalaiselle sirkustaiteilijalle Saksassa vuonna 2023 tarjotulle residenssille. Vilhelmiina Sinervo tutustui Saksan sirkuskenttään touko-kesäkuussa viime vuonna.