Residenssissä: Omiaruhje -kollektiivi

Millainen kollektiivinne on?

Kollektiivissamme ovat mukana tanssitaiteilijat Emilia Ahopelto ja Meri Salmela, sirkustaiteilija Milla Kurronen sekä monialainen taiteilija Ines Masanti. Kollektiivimme yhdistää työskentelyssään ja teoksissaan jäseniensä kiinnostuksen kohteita sekä erilaisia osaamisalueita. Tavoitteenamme on luoda voimakkaita, fyysisiä ja visuaalisia teoksia, jotka kurkottavat genrerajojen yli. Teoksissamme erilaiset taustamme saavat näkyä – olemme kaikki näkyvissä lavalla omia osaamisalueitamme hyödyntäen.

Työskentelitte taiteenlajeja yhdistelevän esityksen parissa Cirkon
residenssissä. Millainen teos on kyseessä?

Teos Omia ruhje on kollektiivimme ensimmäinen yhteinen teos. Luomme tanssin, sirkuksen, lavarunouden ja visuaalisen taiteen keinoin kokoelman hetkiä ihmisenä olemisen iloista ja ahdistuksista. Ammennamme inspiraatiota kohtaamistamme odotuksista ja vastoinkäymisistä. Esityksessä ruhjeet ja tunteenpurkaukset muovautuvat eteenpäin työntäväksi voimaksi. Kyseenalaistamme omaksumiamme rooleja ja olemisen tapoja pehmeyden ja rohkeuden avulla. Teoksen liikettä ja kulkua ohjailee välisemme yhteistyö, leikki, sallitut sattumat sekä kysymys: kuka keksi säännöt ja kuinka niitä muutetaan?

Mitä uskotte tulevan esityksenne antavan katsojille?

Haluamme rakentaa teoksen, joka saa elää. Jokainen esitys on jollain tavalla omanlaisensa kokemus. Teokseen sisältyy tunnelmia ja tilanteita pehmeydestä ja hitaudesta nopeisiin muutoksiin ja synkkyyteen. Esitys ei peittele virheitä tai sattumuksia vaan antaa niille sen sijaan tilaa. Tekijöilleen teos on olemukseltaan runomainen, maalausmainen ja ajatuksenomainen, leikkimielinenkin. On kiinnostavaa kuulla kuinka katsojat sen kokevat.

Residenssinne Cirkolla oli viimeinen ennen esityksen ensi-iltaa. Mitä se piti sisällään?

Kasasimme residenssissä esityksen kohtaukset yhteen pohtien esimerkiksi siirtymiä kohtauksesta toiseen. Tämän jälkeen teimme mahdollisimman monia läpimenoja, joiden pohjalta kävimme läpi viimeisiä muutoksia.

Pidimme myös avoimen harjoituksen, jossa teimme läpimenon teoksesta. Läpimenon jälkeen keskustelimme katsojien kokemuksista, havainnoista ja tuntemuksista, mikä antoi meille tärkeää tietoa.

Mitä seuraavaksi?

Nyt maaliskuussa lähdemme kuukaudeksi Pohjois-Pohjanmaan kiertueelle, jossa esitämme teosta erilaisissa, vaihtuvissa tiloissa.

Omiaruhjeen kotisivut

Instagram