RESIDENSSI: The Receptionists

Vuodenvaihteessa Kojehuone-talon ollessa hiljaisimmillaan Cirkon residenssissä kävi aktiivinen kuhina Kristiina Tammisalon, Inga Björnin ja Esko Mattilan työstäessä teosta The Receptionists.

Jo vuosi sitten The Receptionists alkoi kasvaa omaksi teoksekseen yhdestä kohtauksesta, joka nähtiin Kallo Collectiven Chameleonissa (ohj. Monckton ja Tweedie). Siinä Inga ja Kristiina olivat Hotel Chameleonin vaaleanpunaisiin asuihin sonnustautuneet vastaanottovirkailijat. Sittemmin puvut ja hotelli ovat vaihtuneet.
Nyt ollaan Star Hotellissa – ja duon oman huumorin ääressä.

Miten teos on kehittynyt ennen residenssijaksoa?

Olemme työskennelleet “Respan” parissa pyrähdyksittäin apurahoja hakien, viinilasin ääressä ideoiden sekä lyhyissä ja pidemmissä residensseissä luoden kohtauksia ja tapahtumia. Keväällä 2018 valmis kohtaus sai rinnalleen toisen ja kesän aikana ideoinnin ja kokeilujen kautta alkoi muodostua kokoelma muita kohtausaihioita ja kokopitkän esityksen kaarihahmotelma.

Muut työryhmän jäsenet ovat olleet paikalla aikataulujen ja tarpeiden mukaan. Syksyn mittaan äänisuunnittelijan kanssa työstetty ja puoliksi puvustettu The Receptionists nähtiin Nounous -festivaaleilla 30 minuutin mittaisena demona.

Mitä Cirkon residenssi antoi?

Cirko vuoden vaihteen residenssin tavoitteena meillä oli koota esityksen jälkipuolisko olemassa olevista aihioista sekä koota ensimmäinen versio itse esityksestä.
Juhlapyhien tarjoama pitkä yhtenäinen työskentelyjakso ja poikkeuksellinen rauha olivat hyödyllisiä omien ajatusten työstämiselle. Nopeatempoisten yksittäisten harjoituspäivien tilalla olikin aikaa kokeilla ja antaa ajatusten hautua. Oli myös aikaa hieman hajoilla, luoda ideoita ja sitten luopua niistä sekä harjoittaa hieman tuskaista kill your darlingsia.

Meillä oli Esko, eli äänisuunnittelija, Cirkon residenssissä mukana suurimman osan ajasta. Loppiaisen lähestyessä näytimme aikaansaannokset ulkopuoliselle silmälle Thom Mocktonille sekä valosuunnittelija Kauri Klemelälle.
Suunnitelmien mukaan residenssi johti ensimmäisiin kokonaisiin läpimenoihin.

Millaisin suunnitelmin tulevaisuuteen?

Tavoitteena on tehdä esityksestä kestävä ja voida työskennellä sen parissa vielä pitkään. Pieneenkin tilaan mahtuvana ja muuntumiskykyisenä teos sopii moneen eri ympäristöön.

The Receptionists nähdään tanssiteatteri Hurjaruuthin Punainen helmi -naisklovneriafestivaaleilla 6. ja 7.2.

Työryhmä:
Inga Björn: klovni, Receptionist 1
Kristiina Tammisalo: klovni, Receptionists 2
Esko Mattila: äänisuunnittelija
Thomas Monckton: avustava ohjaaja
Gemma Tweedie: visualisoija
Kauri Klemela: valosuunnittelija

Teksti: Riikka Karppinen / Cirko
Kuva: © Esko Mattila