RESIDENSSI: Sisus Sirkus

Tammi-helmikuun vaihteessa Cirkon Maneesi-salin tilat tulivat Sisuksen residenssityöryhmälle tutuiksi. Sisuksen kaksi alkuperäisjäsentä, Inka Pehkonen ja Iida Sipilä sekä ryhmän ulkopuolelta mukaan tullut ohjaaja Jenny Mansikkasalo työstivät kolmen viikon aikana uutta teosta, työnimeltään ’Hold’

Mikä ’HOLD’?

Idea uuteen teokseen syntyi kesällä 2018. Ennen residenssiä se muovautui ajatuksen tasolla ideana ja aiheensa pohjalta. Teemaltaan ryhmän työstämä teos käsittelee aborttia niin henkilökohtaisena kun yhteiskunnallisena ilmiönä. Aihe pohjautuu artistien omakohtaisiin kokemuksiin ja ajatusmaailmoihin. Syntyvällä teoksella pyritään osaltaan purkamaan tabuja, hiljaisuuksia ja abortin politisoitunutta luonnetta.

”Tarkoituksena on luoda esityksestä turvallinen tila niin yleisölle kun artisteillekin käsitellä aihetta, tuntea tunteita ja saada uusia näkökulmia ilman ahdistavaa tunnelmaa tai pelkoa tulla tuomituksi”, toteaa työryhmä yksimielisesti.

Residenssijakson puitteet mahdollistivat esimerkiksi keinu- ja Washington-trapetsiharjoittelun. Sirkustekniikkaa käytetään luomaan kuvia sekä välittämään yleisölle tunteita ja ajatuksia. Aborttiteeman yhdistäminen sirkuksen maailmaan on varsin haastava ja erilainen lähestymistapa teoksen lähtökohdaksi.

Mitä teokselle tapahtuu tulevaisuudessa?

Residenssiajan loppupuolella työryhmä näkee teoksensa uudesta näkökulmasta – idea on kolmen viikon työstämisen jälkeen tullut käsin kosketeltavaksi ja konkreettiseksi.
Seuraavaksi tarkoituksena on löytää valo- ja äänisuunnittelija luomaan esitykseen oma maailmansa.

Kiirettä valmiiksi teokseksi ei kuitenkaan ole, vaan sen annetaan kehittyä kaikessa rauhassa. Seuraava etappi on 11.–15.2.2019 Ruotsissa Tukholmassa, jossa työryhmä on pitchaamassa teosta Subcase-sirkusmessuilla.

Sisuksen kesäkiertue Mosh Splitin katkaisee väkisinkin uuden teoksen kehitystyön hetkellisesti. Uusia residenssijaksoja olisi kuitenkin tarkoitus toteuttaa tulevan syksyn ja talven aikana.

Valmistuessaan Hold on suunnattu aikuisyleisölle, ja se pitää mahdollisesti sisällään yleisötyötä niin työpajojen kuin keskustelujen muodossa. Myös tilavaatimusten asettamat rajoitteet on otettava huomioon Holdin tulevia esityspaikkoja suunniteltaessa.

Realistisen teoksen ensi-iltatavoitteen Sisus Sirkuksen ryhmä on suunnitellut loppuvuodelle 2020.

15.1. –4.2.2019 Sisus Sirkus Hold-residenssi

Työryhmä:
Inka Pehkonen – artisti, konsepti
Iida Sipilä – artisti, konsepti
Jenny Mansikkasalo – ohjaaja

http://www.sisus.net/

Teksti: Riikka Karppinen – Cirko
Kuvat: ©Jenny Mansikkasalo