RESIDENSSI: Reija Tapaninen

Sirkustaiteilija ja tanssitaiteen maisteri Reija Tapaninen saapui työryhmineen Cirkoon kesäkuussa työstämään esitystään Liljat. Pääsimme Cirkon kanssa kurkistamaan teoksen kulisseihin.

Mistä Liljat kertoo ja mikä on inspiraatio teoksen takana?

Liljoissa yritän tuoda nähtäväksi ja koettavaksi ajatuksia ja kokemuksia menetyksestä. En niinkään tapahtumasta, joka johtaa näihin kokemuksiin, vaan siitä tilanteesta, mihin ihminen joutuu tragedian jälkeen. Miltä tuntuu, kun tulevaisuuden suunnitelmat menevät pipariksi? Minkälaista on olla epätilassa: ei vielä luopuneena entisestä, ilman mitään uusia suunnitelmia, mutta jo tietoisena siitä, että mikään ei ole kuten ennen. Minkälaista on kokea, että jokin muu tulevaisuus on mahdollinen kuin se mitä oli itselleen kuvitellut?

Aihevalinnan takana on oma vammautumiseni ja sen myötä sirkustaiteilijan uran menettäminen. Oman kokemukseni kartoittamisen rinnalla olen lukenut artikkeleita ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä. Tämä auttoi minua jäsentämään omia kokemuksiani jotenkin jaettaviksi ja käsiteltäviksi aiheiksi. 

Teosta tehdessä minua inspiroi kauneus. Elämä on kaunis ja monimutkainen. On myös aivan parasta työskennellä tämän työryhmän kanssa. Heidän ammattitaitonsa inspiroi ja kannustaa pyrkimään parhaaseen.

Millaista on ollut työstää näinkin henkilökohtaista teosta?

On hyvin kaksijakoista työstää tätä teosta. Minun pitää oikein muistuttaa itseäni, että olen vapaaehtoisesti tämän aiheen valinnut. Välillä nimittäin todella mietin valinnan järkevyyttä. Koko ajan punnitsen, mikä ylittää jonkin narsismin tai itsesäälin rajan, ja miten haluan asioista kertoa, jotta pystyn itse olemaan näyttämöllä samaan aikaan. Opin myös koko ajan itsestäni jotain uutta, kun joudun pohtimaan tapahtumia ja niiden vaikutuksia. Prosessiin on liittynyt huomattavasti itsesyytöksiä, häpeää ja kyvyttömyyden tunteita. Samalla olen kuitenkin saanut kiinni myös hyvistä asioista, joita tähän kertomukseen liittyy. Ehkä aihevalintaa haastavampi juttu on se, että samaan aikaan ohjaan teosta ja olen näyttämöllä. En ole ihan heti tekemässä tätä valintaa uudestaan.

Mitä katsojat voivat odottaa esitykseltä?

Esitykseltä voi odottaa nuorallatanssia, kukkia, kuvataidetta ja toivottavasti hetkiä, jolloin elämä tuntuu hyvältä.

Työryhmä:
Reija Tapaninen
Netta Lepistö
Saana Peura
Heidi Miikki
Kauri Klemelä
Joonas Pehrsson
Jori Reunanen

Teoksen kantaesitys on 12.9.2019 Jyväskylän kaupunginteatterissa. Esityksen demo Cirkossa 19.6 klo 15:00. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Huom! Cirkon tiloihin on poikkeuksellisesti pääsy vain Kalasataman puolelta Suvilahdessa järjestettävän konsertin vuoksi.

Teksti: Viivi Hämäläinen – Cirko
Kuva: Janne Pietiläinen

Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.

Kaasutehtaankatu 1 (Rakennus 8, Kojehuone)
00540 Helsinki

Postiosoite: Kaasutehtaankatu 1/4
Sähköposti: cirko@cirko.fi

Tilaa uutiskirje