RESIDENSSI: Lumo Company

Päivien hiljalleen pidentyessä ja kevään ensimerkkien ilmaantuessa Cirkon residenssissä uutta WakeUp -teostaan työstivät Lumo Companyn Hanna Moisala ja Mira Ravald. Maneesi-sali antoi fyysiset puitteet ja mahdollisuudet myös henkiseen työhön tiiviin kahden viikon työjakson ajan.

Mistä kaikki alkoi?

Vaikka artistiduolla ei aikaisempaa yhteistyötaustaa ollutkaan, teoksen aihe toi Moisalan ja Ravaldin luontevasti saman pöydän ääreen.
Samankaltaiset taustat niin nuorallatanssin kun meikki- ja maskeerausalan koulutuksen tiimoilta antoi luontevan pohjan WakeUpin aihemaailman ja toteutusmuodon työstämiseen.

Vuonna 2017 WakeUp näki päivänvalon ajatuksen muodossa ja on sittemmin konkretisoitunut residenssijaksojen ja ajatuksellisen työn kautta. Teoksen alkuperäinen lähtökohta oli koetella nuorallatanssin kaksiulotteisuutta ja pyrkiä murtamaan kireän nuoran sanelemia kaksiulotteisuuden sääntöjä kontrastein ja visuaalisin elementein sekä hakea balanssia meikin ja luonnollisuuden välillä.

Artistien yhteistyön tarkoituksena on abstraktein, vartalomaalauksella luotujen narratiivikerrosten myötä luoda nuoralle lajina yllätyksellisyyttä sekä uutta, mielikuvituksellista ulottuvuutta.

Mitä nyt ja tulevaisuudessa?

Cirkon kahden viikon residenssissä Hanna ja Mira näkevät WakeUpin saaneen teoksena raamit ympärilleen ja sisällön kehityksen hyvään alkuun. Samalla syntyvä teos on laajentunut aiheeltaan sekä syvyydeltään ja saanut lisää taiteellista voimaa.

”Vahvan visuaalisuuden myötä teoksella annetaan katsojalle vapaus tulkita omia tuntemuksiaan ja projisoida näkemäänsä omakuvansa kautta. Meikillä ja maalilla pyritään luomaan tulkinnallisia elementtejä esiintyjiin ja teokseen, joka leikittelee näkyvällä ja näkymättömällä”, artistit toteavat.

WakeUpin seuraava etappi on neljän viikon residenssijakso, jonka jälkeen teoksen ensi-ilta nähdään Joensuussa esittävän taiteen vierailunäyttämö NÄYTTÄMÖssä 9.5.2019.
Esityksiä on 9.–11.5. ja 16.–18.5.2019

Työryhmä:
Hanna Moisala – artisti
Mira Ravald – artisti
Jaakko Sirainen – valosuunnittelu

https://www.lumocompany.com/

Teksti: Riikka Karppinen – Cirko
Kuvat: ©Luis Sartori do Vale