Residenssi kiertoradalla – Orbit

Saana Tolonen ja Carina Klingsell työstivät syyskuun loppupuolella Cirkon residenssissä uutta projektiansa työnimeltään Orbit. Esitys perustuu kiinalaisen tolpan ja rengastrapetsin ympärille, jotka kiinnittyvät toisiinsa pyörivällä yläosakiinnityksellä. Residenssissä he tutkivat liikkumisen ja kohtaamisen tapoja sekä mahdollisuuksia, joita uusi kiinnitysjärjestelmä antaa. Duetto keskittyy projektissaan niin sirkusvälineiden, yleisön kuin esiintyjien vuorovaikutukseen.

Olette ensimmäistä kertaa Cirkon residenssissä – millainen on ollut ensikertalaisen kokemus residenssiläisenä Cirkolla?

Hienosti on mennyt! Meistä molemmista tämä on ollut oikein mukava paikka työskentelyyn ja oleskeluun. Kaikki ovat olleet niin avoimia ja ystävällisiä, ja on tuntunut todella hyvältä olla jälleen osa jotakin. Lisäksi itse tila on ollut erinomainen harjoitteluumme. Kaikki on tuntunut mahdolliselta.

Mihin työskentelemisenne keskittyi kahden viikon residenssinne aikana?

Nämä kaksi viikkoa ovat olleet ensimmäiset viikot, jotka olemme työskennelleet tämän projektin parissa. Olemme työskennelleet aikaisemminkin yhdessä, mutta tämä residenssi merkitsee uuden luovan työn alkua. Saapuessamme päämääränämme oli tarttua uusiin ideoihimme mahdollisimman suurella vapaudella. Aloitimme tutkimalla, mitä erilaisia mahdollisuuksia lavastukselle olisi, kun kaksi välinettämme yhdistyy. Sen pohjalta ymmärsimme yhä paremmin, miltä esitys tulee näyttämään.

Sirkustaitelija roikkuu jaloistaan rengastrapetsista.

Saana Tolonen ja Carina Klingsell: Orbit. Kuva: Sonja Tolonen

Tutkitte vuorovaikutusta niin kiinalaisen tolpan ja rengastrapetsin kuin toistenne välillä. Mistä idea kahden välineen duettoon syntyi?

Edellisessä luomuksessamme meillä oli paljon rekvisiittaa ja runsas lavastus – kaipasimme molemmat hieman yksinkertaisuutta. Lajiemme kohdalla tilalta vaaditaan jonkin verran. Halusimme siihen helpotusta, parantaa saavutettavuutta. Tolpan ja rengastrapetsin yhdistäminen juontaa tästä toiveesta. Kiertäminen ja kaartaminen sekä jatkuva liike kiehtovat meitä, ja niitä olemme tutkineet viime päivät. Meistä yksinkertaisuus on miellyttävää, ja se korostaa lavalla meitä sekä suhdettamme. Haluamme luoda niin, että säilytämme rehellisen ja läheisen vuorovaikutuksen yleisön, toistemme ja välineidemme kanssa.

Miten Orbitin kiertorata jatkuu residenssiaikanne jälkeen?

Jatkamme tämän projektin parissa keväällä ja etsimme lisää residenssipaikkoja sekä jatkoa projektille. Haluamme tutkia lisää ja syvemmin ideoita, joita olemme kehittäneet tähän mennessä. Cirkon avoimen harjoituksen jälkeen meillä oli paikalle saapuneiden kanssa hyvä keskustelu, joka herätti paljon uusia ideoita ja asioita, joiden kanssa haluamme leikkiä. Marraskuussa meillä on kolmas residenssiviikko Rotterdamissa, missä esitämme niin ikään tutkimuksemme tuloksia.

Sirkustaiteilija mustissa housuissa ja ruosteen värisessä paidassa roikkuu tolpassa pää alaspäin.

Saana Tolonen ja Carina Klingsell: Orbit. Kuva: Sonja Tolonen

Lisätietoa taiteilijoista:

Saana Tolonen
Carina Klingsell