RESIDENSSI: Haidi Sadonkorpi & Matti Koskela

Toukokuussa Cirkon Solmu-salissa pohdittiin kehollisuutta ja sukupuolirooleja, kun esiintyjät Haidi Sadonkorpi ja Matti Koskela saapuivat työstämään polttavan ajankohtaista teostaan Fierce.

Mistä Fierce kertoo?

Fierce kertoo toisen ihmisen kohtaamisen ja muutoksen hyväksymisen vaikeudesta. Voiko olla mitään vaikeampaa kuin toisen ihmisen kohtaaminen? Helpompaa on kohdata muisto, varjo tai heijastus, kuin nähdä ja kohdata toinen hetkessä vailla ennakko-odotuksia, alati muuttuvassa todellisuudessa. Muutoksen hyväksyminen ei ole helppoa, ei toisessa eikä itsessään, mutta sen kohtaaminen on lopulta väistämätöntä.

Miten sukupuoliroolit näkyvät nykysirkuksen maailmassa?

Esitys on kuvaus kahden ihmisen suhteesta, mutta heijastelee myös laajempaa kulttuurista liikettä. Ahtaita stereotyyppisiä sukupuolimalleja on länsimaissa kyseenalaistettu jo pitkään, mutta silti ne tuntuvat istuvan sitkeässä ja syvällä kulttuurissamme. Erityisen rauhaisan suojapaikan ne ovat löytäneet sirkuksesta, joka nostalgiaan ja perinteen koskemattomuuteen vedoten edelleen vahvistaa niitä. Nykysirkus on pyrkinyt tekemään eroa perinteisen sirkuksen traditioon, mutta sortuu usein toisintamaan samoja, tähän aikaan kuulumattomia sukupuolirooleja.

Kehollisuus on myös oleellinen teema esityksessänne. Miten kehomme voivat ilmentää tai vastaavasti haastaa kaikenlaisia normeja?

Teoksen esiintyjät ovat kumpikin omassa työssään sirkusesiintyjänä toteuttanut alalle ominaista sukupuolikuvastoa: Haidi eteerisenä sirkusprinsessana ja Matti dynaamisena miessankarina. Lähtemällä työstämään teosta puhtaasti liikkeellistä lähtökohdista haluamme kyseenalaistaa ja haastaa vallitsevia roolimalleja ja normeja.

Mitä kaikkea muuta katsojat voivat odottaa esitykseltä?

Fierce on kahden akrobaatin liikkeellinen tutkielma toisen ihmisen kohtaamisen vaikeudesta. Akrobatiasta, tanssista, omaleimaisesta äänisuunnittelusta ja todellisuutta venyttävästä videotaiteesta rakentuu runon kaltainen kudelma ja unenomainen maailma, jossa raja sisäisen ja ulkoisen todellisuuden välillä sumenee. Esiintyjät kyseenalaistavat omat rajansa ja saavat huomata, että matka toiseen on aina myös matka itseen.

Fierce saa ensi-iltansa lokakuussa 2019.

Työryhmä:
Haidi Sadonkorpi – esiintyjä
Matti Koskela – esiintyjä
Tuomas Vuorinen – ohjaaja/visuaalinen suunnittelija
Riku Lehtopolku (Pori Dance Company) – koreografi
Kalle Ylitalo – äänisuunnittelija/musiikki


Teksti: Viivi Hämäläinen – Cirko
Kuva: Tuomas Vuorinen

Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.

Kaasutehtaankatu 1 (Rakennus 8, Kojehuone)
00540 Helsinki

Postiosoite: Kaasutehtaankatu 1/4
Sähköposti: cirko@cirko.fi

Tilaa uutiskirje