HAASTATTELUSSA: Miksi vihreä, Kalle Nio?

Keskustelimme Kalle Nion kanssa vihreän merkityksestä, tyhjyydestä ja unboxing-videoista. Katso koko keskustelu Cirkon youtube-kanavalta.

Ensinnäkin, miten esitys syntyi?

The Green oli melkein parin vuoden työn tulos. Harjoittelimme esitystä eri pituisissa harjoitusresidensseissä Helsingissä, Kittilässä, Imatralla, Lissabonissa ja Tallinnassa. Teos syntyi monen alkuidean, kokeilun ja tekemisen kautta. ”Meillä” viittaan siis itseeni, Johannes Hallikkaaseen, Janne Masaliniin ja tietenkin moniin muihin, jotka auttoivat prosessin jossain vaiheessa.

Myöhemmässä teatteriperinteessä vihreää on pidetty teatterissa ja sirkuksessa myös epäonnen ja kuoleman värinä.

Miksi vihreä?

Nykyään lähes jokaisessa elokuvassa käytetään jossain muodossa greenscreen-tekniikkaa, jolla esineitä tai taustoja voidaan korvata toisilla. Vihreä väri on kuin tyhjyys, joka asetetaan kuvaan. Se ei koskaan näy valmiissa elokuvassa.

Halusin tämän tyhjyyden esitykseen, mutta nyt niin, että yleisö on ikäänkuin se kamera. Esityksessä vihreä symboloikin minulle tyhjyyttä. Toisaalta myös keskiaikaisessa englantilaisessa teatterislangissa ”The Green” tarkoitti teatterin näyttämöä… Myöhemmässä teatteriperinteessä vihreää on pidetty teatterissa ja sirkuksessa myös epäonnen ja kuoleman värinä.

Yksi teoksen inspiraation lähteistä on ”tyhjyyden tunne”. Miltä tyhjyys tuntuu? Onko kyseessä melankolinen tuntemus vai tila uudelle?

Ehkä minulle enemmän se melankolinen tyhjyys, johon kaipaa jotain uutta sisältöä, jota voi olla vaikea löytää. Luulen, että tämä on aika yleinen tunne nykyisin…

The Green ammentaa myös youtuben unboxing-videoista. Mikä on suhteesi tähän genreen? Oletko viettänyt öitäsi kyseisten videoiden äärellä?

Liitän unboxingin ajatuksellisesti myös tyhjyyden tunteeseen. Kun shoppailu on monelle korvannut henkiset kokemukset, voi unboxing-video jossain mielessä antaa saman tunteen, ilman morkkista tuhlailusta.

Toisaalta unboxing on ollut teoksen aikaisemmassa versiossa enemmän läsnä, Greenin nykyversiossa ei puolestaan enää ihan niin paljoa. Olen kuitenkin edelleen kiinnostunut ostoskeskusten ja kirkkojen yhteneväisyyksistä, ja ostoskokemuksesta henkisenä rituaalina.

Kiinnostavin on juuri se hetki ennen avaamista, kun mahdollisuuksien horisontti on vielä avoinna…

Mitä itse haluaisit purkaa tai vapauttaa laatikosta?

Minulle kiinnostavinta on laatikko, jota ei vielä ole avattu. Kiinnostavin on juuri se hetki ennen avaamista, kun mahdollisuuksien horisontti on vielä avoinna…

Mikä sinua innostaa tällä hetkellä?

Olen jälleen suunnittelemassa uutta teosta, tällä kertaa aiheena on maalaustaide, joka siis innostaa. Materiaalin haalinta ja tutkimus on kovasti käynnissä sen osalta. Ensi-ilta on vuoden päästä… Kaikki mahdollisuudet ovat siis vielä avoinna!

Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.

Kaasutehtaankatu 1 (Rakennus 8, Kojehuone)
00540 Helsinki

Postiosoite: Kaasutehtaankatu 1/4
Sähköposti: cirko@cirko.fi

Tilaa uutiskirje