HAASTATTELUSSA: Les Menteuses

Maaliskuun puolivälissä Cirkossa estradin valtaa belgialainen Les Menteuses. Luvassa on synkeänsieviä näyttämökuvia, vinksahtaneita narratiiveja ja taiteenlajien rajoja ylittävää nykysirkusta.
Teoksen À Nos Fantômes käsikirjoittajat ja esiintyjät Célia Cassagrande-Pouchet ja Sarah Devaux antoivat pienimuotoisen haastattelun ennen Suomen-vierailuaan.

Kertoisitteko ensin lyhyesti Les Menteuses -ryhmästä?

Menteuses syntyi halusta työskennellä yhdessä tehden sirkusta, jonka ydin on historiassa, tunteissa ja teatterissa. Nautimme erityisesti sirkuksen tutkimisesta elokuvan kautta. Ryhmämme nimi on Menteuses, Valehtelijat, koska rakastamme väri- ja valomaailmojen osallisuutta teoksissa. Niitä tarkastellessa löydämme itsemme usein pohtimasta, onko taide valetta. Onko todellisuus valetta ollessamme lavalla, vai onko esiintyminen päinvastoin todellinen ja intiimi osa näyttelijän todellisuutta?

Teoksenne À Nos Fantômes on nykysirkusesitys, joka yhdistää teatteria, tanssia, musiikkia ja elokuvaa. Miten kaikki sai alkunsa ja muotonsa?

Meille teos on todellisuutta, mikäli siinä on teatteria, tunteita tai muita elementtejä haastamassa pelkkää virtuositeettia. Ilman muita ulottuvuuksia esityksestä puuttuu mielikuvitusta, halua ja iloa. Tarkoituksena ei ole sanoa, että haluamme laittaa esitykseen mitä tahansa ainesosia, kuten tanssia tai teatteria. Meillä on keho ja mieli. Ja meillä on kehon ja mielen kautta mahdollisuus tutkia sirkuksen maailmassa kaikkea mahdollista.

Tämän lisäksi meillä on kieli ja suhde esineeseen. Tässä teoksessa tuo esine on köysi (keinuva ja vertikaali), joka mahdollistaa tarinan sijoittamisen ilmaan ja metaforiseen ulottuvuuteen. Yritämme käyttää sitä värinä paletissamme ennemmin kuin tekosyynä performanssin tekemiseen.

À Nos Fantômes sai alkunsa rakkaudesta elokuvaan, sen tapaan tuottaa tunteita, päästä hahmojen lähelle, mielikuvien ja universumin voimaan. Elokuvamaisuus on keino työstää tilaa ja aikaa. Halusimme kokeilla, olisiko mahdollista löytää samat elementit näyttämölle ja erityisesti sirkukselle. Siksi olemme työskennelleet elokuvaohjaajan kanssa.

Teos tutkii pelkojen, unen, ahdistuksen ja yksinäisyyden teemoja. Minkälaiseen tunneskaalaan yleisön on syytä valmistautua?

Esitys ei ole surullinen tai traaginen. Tunnelma on ehkä tumma ja outo, mutta ei pelkästään sitä. Huumori on vahvempi elementti. Se on lopulta se teema, joka on hyvin inhimillinen. Toivomme, että katsoja voi lähteä esityksen jälkeen kohtaamaan omia haaveitaan toiveikkaana ja rohkeasti.

À Nos Fantômes nähdään Cirkossa 13.–20. maaliskuuta.
Mitä odotatte eniten vierailultanne?

Olemme uteliaita näkemään, miten esitys ja sen absurdi ja surrealistinen maailmankuva otetaan vastaan. Uskomme tuntevamme pohjoismaisen huumorin ja herkkyyden, joka on hyvin erilaista moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Rakastamme sitä. Niinpä Glorialle, À Nos Fantômesin hahmolle, Suomi on kuin koti, koska luomisen aikana meitä innostivat voimakkaasti pohjoiset kuvat, elokuvat, ilmapiiri ja kylmyys. Meillä on ollut esityksiä jo Romaniassa, Italiassa, Ranskassa ja Belgiassa. Jokainen kerta on ollut hyvin erilainen.

Teos on matka, joka nähdään ruotsalaisen taitoluistelija Glorian silmin. Mistä ja miten te tunnette Glorian?

Tapasimme hänet kauniin laulun kautta Roy Andersonin elokuvassa.

Tapasimme hänet monien julkisuuden henkilöiden hahmoissa.

Tapasimme hänet, koska olimme samassa elämäntilanteessa ja huolemme olivat samat. Koimme sympatiaa.

Tapasimme hänet jäällä.

Tapasimme hänet lumimyrskyssä ja myöhemmin huoltoasemalla.

Tapaamme hänet aina, kun olemme hivenen haavoittuvaisia ja kömpelöitä kohdatessamme omia pelkojamme ja halujamme.

Les Menteuses – À Nos Fantômes, 13.–20.3. Cirkossa
Esitysten tarkemmat tiedot ja aikataulut näet täältä.

Teksti: Riikka Karppinen – Cirko
Kuva: ©Laure-Vilain