HAASTATTELUSSA: Gravity & Other Myths

Toukokuussa Cirkoon saapuu maailmanluokan esitys australialaiselta Gravity & Other Myths -kokoonpanolta. Kansallisteatterissa nähtävä Backbone on vaikuttava yhdistelmä nykysirkusta, taidokasta akrobatiaa, musiikkia, energiaa ja tunteita. Haastattelimme lyhyesti Gravity & Other Mythsin esiintyjää Jascha Boycea heidän tulevasta Suomen vierailustaan.


Kertoisitko lyhyesti Gravity & Other Mythsin historiasta?

Gravity & Other Myths (GOM) perustettiin vuonna 2009 Adelaidessa, Australiassa. Viisi perustajajäsentämme kasvoivat yhdessä ja kävivät samaa sirkuskoulua. Vuoden 2009 jälkeen GOM on julkaissut Backbonen lisäksi myös kolme muuta kansainvälisesti menestynyttä ja palkittua teosta: Freefall, A Simple Space ja Out of Chaos.

Backbonen teemana on voima, sekä fyysinen että henkinen sellainen. Mikä inspiroi Backbonen tarinan?

Voima on luonnollisesti osa elämäämme. Ei ainoastaan fyysinen, jota esiintyjinä tarvitsemme akrobaattisia suorituksiamme varten, vaan myös henkinen, yhteisöllinen ja yksilöllinen voima on oleellista jokapäiväisessä elämässämme suoriutumisessa sekä kiertue-elämän pyörteissä. Tämä teema oli lähtökohtana Backbonen taustalla, ja se puhutteli meitä ja antoi meille tilaisuuden luoda näytöksen, joka tuntui rehelliseltä, ajankohtaiselta ja oivaltavalta.

Backbonessa nähdään fysiikan lakeja haastavia stuntteja ja akrobaattisia temppuja. Kuinka esiintyjät valmistautuvat näihin suorituksiin?

Esiintyjät aloittavat valmistautumisen näytökseen 2–3 tuntia ennen näytöksen alkua. Akrobaatit lämmittelevät ensimmäiset 45 minuuttia rooliansa varten. Tähän kuuluu yleensä venyttelyä, lihaskuntoa ja lihasten lämmittelyä. Seuraavan tunnin ajan hiomme näytöksessä tarvittavia tiettyjä taitoja, ja jäljellä olevan ajan käytämme uusien taitojen kehittämiseen joko Backbonea tai muita tulevia esityksiä varten.

Mikä temppu on kaikista fyysisesti haastavinta esittää?

Tämä riippuu todella paljon sekä esiintyjistä että päivästä! Ihmispyramidin pohjat, jotka kannattelevat muita esiintyjiä kokevat haasteellisena lennot, mutta taas lentäjät itse saattavat kokea haastavina ihmistornin yläpuolella tasapainottelun. Joskus myös lattialla tapahtuva käsilläseisonta ja erilaiset akrobatialiikkeet voivat tuntua fyysisesti todella haastavilta.

Mikä ovat olleet kiertueenne kohokohdat tähän mennessä?

Olen kiertänyt Gravity & Other Mythsin kanssa viimeiset 7 vuotta – on melkein mahdotonta rajata vain muutamaa kohokohtaa! Rakastan uusissa kohteissa ja kaupungeissa vierailemista. Yritän erityisesti tutustua aina uuden kohteen ruokakulttuuriin. Viimeisimmällä kiertueellamme vietimme kaksi viikkoa Etelä-Koreassa, ja koska meille ei yleensä ole mahdollista kiertää pidempään Aasiassa, tämä oli ehdottomasti huikea kokemus. Olemme myös erittäin innoissamme tulevasta Suomen vierailustamme!

Gravity & Other Myths – Backbone 24.5. – 25.5. Kansallisteatterissa.
Esityksen tarkemmat tiedot ja aikataulut näet täältä.

Teksti: Viivi Hämäläinen
Kuva: Carnival Cinema

Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.

Kaasutehtaankatu 1 (Rakennus 8, Kojehuone)
00540 Helsinki

Postiosoite: Kaasutehtaankatu 1/4
Sähköposti: cirko@cirko.fi

Tilaa uutiskirje