Cirko yksi helsinkiläislasten kulttuurikummeista

Jokainen kuluvan vuoden aikana tai sen jälkeen syntyvä helsinkiläinen lapsi saa kummikseen taide- tai kulttuuritoimijan, joka järjestää lapselle vuosittain kaksi hänen kehitysvaiheensa mukaan suunniteltua maksutonta tapahtumaa. Kummeiksi on lähtenyt lähes 30 johtavaa taidetoimijaa. Cirko – Uuden sirkuksen keskus on yksi kummeista vuonna 2022, jolloin teemoina ovat sirkuksen lisäksi tanssi, valokuvataide ja ruokakulttuuri. 

“Olemme todella iloisia, että Suomen merkittävimmät kulttuuritoimijat ovat innokkaasti lähteneet helsinkiläisten lasten kulttuurikummeiksi. Tämä on meille kaikille loistava mahdollisuus tehdä yhdessä, syventää suhdettamme lapsiperheisiin ja kehittää yleisötyötä. Kulttuurin kummilapset on myös kansainvälisesti ainutlaatuista toimintaa”, Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö toteaa Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Kulttuurin kummilapset laajentaa Helsingin kaupunginorkesterin aloittamaa kummilapsitoimintaa koskemaan useita taiteenaloja ja kaikkia helsinkiläisiä lapsia. Helsingin kaupunginorkesteri on toteuttanut aikaisemmin kaksi erinomaista palautetta saanutta kummilapsiprojektia vuosina 2000 ja 2012 syntyneiden lasten kanssa. 

Kummilapsitoiminta pyrkii edistämään helsinkiläisten perheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Samalla toiminta lisää Helsingissä toimivien taide- ja kulttuurilaitosten saavutettavuutta.

“Cirkolle on ilo ja kunnia olla mukana tässä upeassa hankkeessa kulttuurikummina. Nykysirkus, kuten monet muutkin sanattomat taiteet, soveltuu mitä parhaiten luomaan monilla tavoilla koskettavia taidekokemuksia koko elinkaaren ajan”,  sanoo Cirkon taiteellisesta sisällöstä vastaava tuottaja Jarkko Lehmus.

Lapset saavat kutsun Kulttuurin kummilapseksi neuvolasta. Heidät voi ilmoittaa mukaan toimintaan kummilapset.hel.fi-sivustolla. Toiminta jatkuu kunnes lapsi aloittaa koulun.

Helsingin kaupunki toimii palvelun koordinaattorina ja rahoittajana puolestaan Jane ja Aatos Erkon Säätiö. 

Kulttuurikummit lasten syntymävuoden ja taiteenalan mukaan:

Vuonna 2020 musiikki, kulttuurikummi: Helsingin kaupunginorkesteri

Vuonna 2021 teatteri, kulttuurikummit: Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Svenska Teatern, Teatteri ILMI Ö., Q-teatteri ja Nukketeatteri Sampo

Vuonna 2022 tanssi, sirkus, valokuvataide ja ruokakulttuuri, kulttuurikummit: Tanssin talo, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Teatterimuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Tanssiteatteri Hurjaruuth sekä Hotelli- ja ravintolamuseo

Vuonna 2023 kulttuuriperintö ja rakennettu kaupunkiympäristö, kulttuurikummit: Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Designmuseo, Arkkitehtuurimuseo, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura

Vuonna 2024 kirjallisuus ja liikunta, kulttuurikummit: Helsingin kirjasto- ja liikuntapalvelut

Vuonna 2025 kuvataide, kulttuurikummit: Helsingin taidemuseo HAM

Vuonna 2026 ooppera ja baletti, kulttuurikummit: Suomen Kansallisooppera ja -baletti

Vuonna 2027 Helsingin kaupunginorkesteri aloittaa uuden kummilapsikierroksen kyseisenä vuonna syntyvien kanssa.

Uuden sirkuksen keskus ry on toiminut suomalaisen nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä jo vuodesta 2002.

Kaasutehtaankatu 1 (Rakennus 8, Kojehuone)
00540 Helsinki

Postiosoite: Kaasutehtaankatu 1/4
Sähköposti: cirko@cirko.fi

Tilaa uutiskirje