Cirkon ohjelmisto- ja residenssihaut vuodelle 2026

Cirkon ohjelmisto- ja residenssihaut vuodelle 2026

Cirkon ohjelmisto- ja residenssihaut vuodelle 2026 toteutetaan 19.6.–12.8.2024.

Haemme vuodelle 2026 sekä uusia teoksia ja teosideoita että jo ensi-iltansa saaneita teoksia, joilla olisi mahdollisuus saavuttaa laajempaa yleisöä. Molemmat haut kohdistetaan suomalaisille sirkustaiteilijoille asuinmaasta riippumatta. Jokaisen teoksen työryhmässä on oltava ainakin yksi suomalainen tai Suomessa asuva sirkustaiteen ammattilainen. Osana ohjelmistohakua haetaan myös yhteistuotettavaa teosta yhdessä Cirkon kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Olemme vuodesta 2023 alkaen aktiivisesti kehittäneet Cirkon avoimuutta etenkin jäsenistön ja vielä Cirkon jäseniksi kuulumattomien sirkustaiteilijoiden suuntaan. Paljon on tehty ja paljon on vielä tehtävää tulevien vuosien aikana. Avoin kanssakäyminen jäsenistön kanssa ja välillä on tärkeässä osassa tätä työtä. Vuonna 2023 otimme merkittävän askeleen Cirkon esitysohjelmiston rakentamisen avoimuuden kehittämiseksi siirtymällä kotimaisten teosten osalta avoimeen ohjelmistohakuun. Tänä vuonna otamme seuraavan askelen ajoittamalla residenssihaun ja ohjelmistohaun samalle ajanjaksolle ja pidentämällä hakuaikoja.

19.6.–12.8.2024 toteutamme yhtä aikaa sekä residenssihaun että ohjelmistohaun vuodelle 2026. Tähtäämme ohjelmisto- ja residenssipäätösten tekemiseen ennen syksyn rahoitushakemusten sumaa, jotta taiteilijat voivat käyttää Cirkon residenssi- ja ohjelmistopäätöksiä rahoitushakemusten tukena.

Kohdistamme avoimen residenssihaun ja ohjelmistohaun suomalaisille sirkustaiteilijoille asuinmaasta riippumatta. Jokaisessa työryhmässä on oltava ainakin yksi suomalainen nykysirkustaiteilija. Käsitämme suomalaisiksi kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa pysyvästi asuvat taiteilijat kansalaisuudesta riippumatta. Ohjelmistohaun hakukriteerit ovat muuten pitkälti linjassa residenssihaun kanssa, mutta ohjelmistoon otettavan hakijan tulee edustaa y-tunnuksellista yhteisöä.Tällä rajauksella pyrimme mahdollisimman selkeään vastuunjakoon Cirkon ja esitysohjelmistoon valittavien ryhmien välillä. Ohjelmistoon voi hakea usealla eri teoksella tai työryhmällä. Jokaista teosta varten tulee kuitenkin täyttää erillinen hakemus.

Cirkon strategiassa ja sitä kautta myös ohjelmistohaun kriteeristössä tehtiin merkittävä muutos kevään 2024 aikana. Olemme poistaneet vaatimuksen siitä, että ohjelmistoon otettavaa teosta ei ole aikaisemmin esitetty pääkaupunkiseudulla. Tämä mahdollistaa joustavampaa ohjelmistosuunnittelua. Voimme esimerkiksi tuoda jo aikaisemmin Cirkolla esitettyjä erittäin hyvin myyneitä teoksia takaisin ohjelmistoon tai tuoda Cirkon ohjelmistoon muualla esitettyjä teoksia, jotka eivät vielä ole saavuttaneet täyttä yleisöpotentiaaliaan. Tällä linjauksella on kaksi pääasiallista tavoitetta: Vähentää taiteilijoiden painetta tuottaa jatkuvasti uusia teoksia ja pidentää teosten elinkaaria.

Etsimme erilaisiin esitystiloihin tunteellisella, ruumiillisella ja älyllisellä tasolla vaikuttavia teoksia, jotka tarjoavat kosketuspintoja useille yleisöryhmille. Nykysirkuksen yleisöpohjan laajentaminen on pitkäjänteistä työtä, johon tähtäämme perheyleisölle suunnatun ohjelmiston kautta sekä tekemällä yhteistyötä suurempien teattereiden kanssa laajemman yleisön tavoittamiseksi. Cirko on Kulttuurin kummilapset-hankkeen kautta yksi vuonna 2022 Helsingissä syntyneiden lasten kummiorganisaatioista siihen saakka, että he siirtyvät perusopetuksen piiriin vuonna 2029. Cirko tulee myös tarjoamaan mahdollisimman suuren osan ohjelmistoaan 8-luokkalaisille Taidetestaajille. Kulttuurin kummilapset ja Taidetestaajat mahdollistavat teoksille merkittävästi suuremmat esitys- ja katsojamäärät. Laaja yleisöpohja vahvistaa taiteenalan taloudellista, ja sitä kautta myös sosiaalista, kestävyyttä. On upeaa, jos katsoja rakastuu nykysirkukseen jo nuorena. Toivomme tämän rakkauden kestävän näiden nuorien kasvaessa tulevaisuuden katsojiksi, taiteilijoiksi ja päättäjiksi.

CIrko hakee samanaikaisesti kansainvälisten kumppaneidensa kanssa yhtä teosta yhteistuotettavaksi vuosien 2025–2026 aikana. Yhteistuotettava teos on osa Cirkon vuoden 2026 ohjelmistoa.

Avoimet haut toteuttavat pyrkimystämme selkeyteen, avoimuuteen ja tasavertaisuuteen. Toivomme myös tavoittavamme Suomen ulkopuolella asuvat ja työskentelevät suomalaiset sirkustaiteilijat avoimien hakujen kautta, jotta voimme tuoda myös heidän työnsä kotimaisen yleisön koettavaksi. Olisimme teille kovin kiitollisia, jos levittäisitte tietoa avoimista hauista omissa verkostoissanne.

Suuremmat kansainväliset teokset tulemme edelleen valitsemaan avoimen haun ulkopuolelta. Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa myös suuremmilla näyttämöillä, kuten Kansallisteatterissa ja Tanssin talon Erkko-salissa nähtäisiin myös suomalaisten sirkustaiteilijoiden teoksia. Askel kerrallaan eteenpäin.

Jarkko Lehmus
Toiminnanjohtaja
jarkko.lehmus@cirko.fi
044 732 1150