Irti päästämisen mahdollisuuksista – haastattelussa RISA
RISA, Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä työskentelivät Cirkon residenssissä Solmussa 4.10.–18.10. Työn alla oli teos, joka kulkee työnimellä “GLG”. Taiteilijat vastasivat kysymyksiin residenssissä työstettävän teoksen luomis- ja syntyprosessista, taustoistaan sekä työskentelystään.
Kertokaa hieman itsestänne, ketkä ovat RISA?
Me olemme Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä. Olemme tanssi- ja sirkustaiteilijoita ja yhdistämme liikekielessämme sekä tanssin että pariakrobatian tekniikoita ennennäkemättömällä tavalla. RISA perustuu meidän etunimiimme, mutta toisaalta inspiroi rajojen rikkominen ja asioiden tekeminen risaisesti, omalla tyylillä. Liikehistoriamme ja työkokemuksemme esiintyvän taiteen kentällä on hyvin monipuolinen, ja tavattuamme olemme lähteneet kehittämään omaa praktiikkaamme siitä ajatuksesta, että mitä uutta ja omaa tästä kaikesta voisi luoda, jotain mitä fysiikkamme janoaa.
Olette vuodesta 2018 kehitelleet uutta liikekieltä työskentelyssänne – miten kuvailisitte tätä liikekieltä?
Kiemuraista ja virtaavaa, runollista ja näyttävää, itsensä yllättävää, vaivatonta mutta vaikeaa. Janoamme uusia oivalluksia ja pyrimme löytämään reittejä, jotka eivät perustu ennalta määriteltyihin olettamuksiin. Haluamme luoda liikettä ajatuksesta ja tunteesta käsin ja pyrimme siihen, että teknisesti vaikeatkin asiat ovat virtaava osa liikekieltä, joka ilmaisee teoksen maailmaa. Puskemme itseämme oman fyysisyyden äärirajoille ja laidasta laitaan. Haluamme yllättää itsemme ja katsojan.
Minkälainen on ollut teoksenne luomisprosessi?
Halusimme aloittaa puhtaalta pöydältä ja mietimme, mitä kaikkea kannamme mukanamme, mistä olisi hyvä päästää irti. Halusimme luoda tilaa, mihin uudet ajatukset voisivat vapaasti virrata, ja löytää sitä kautta uuden äärelle. Aloitimme tämän teoksen luomisen residenssissä La Briqueterien koreografiakeskuksessa Pariisissa kesäkuussa. Meille oli henkireikä päästä kulttuuria huokuvaan kaupunkiin ja sitä arvostavaan ilmapiiriin. Kuuntelimme itseämme, kirjoitimme ja improvisoimme paljon ja pyrimme antamaan tilaa sille, mitä sisältämme haluaa syntyä. Meillä oli lähtökohtana yksi ote ja se, mitä tapahtuu, kun päästää siitä irti. Oli kiehtovaa huomata, miten paljon mielikuvia siitä syntyi. Kävelimme myös pitkin katuja ja kävimme paljon museoissa, inspiroiduimme esimerkiksi kuvataiteista ja käsittelimme kaikkea kokemaamme studiossa. Tämä luomisprosessi on yllättänyt meidät ja on jännittävää nähdä, millaiseksi esitys muotoutuu.
Miten residenssiaika on mennyt?
Hyvin! Olemme jatkaneet työtämme täällä Cirkolla, ja on hienoa että olemme näissä puitteissa päässeet konkreettisesti kokeilemaan ja toteuttamaan visioitamme, luomaan näyttämökuvia. Ja sitä mukaa kirkastamaan ja vahvistamaan ajatusta sekä kuvaa siitä, mihin olemme menossa. Olemme luoneet alustavan lavastuksen, kehykset ja raamit teokselle. Tästä on hyvä jatkaa!
Teoksenne teemana on jatkuvan muutoksen keskellä irti päästäminen. Mikä inspiroi teitä tekemään teoksen juuri tästä teemasta?
Teema nousi oikeastaan aika pian esikoisteoksemme Frictionin jälkeen, joka käsitteli kitkaa ja sen eri muotoja. Nousi tarve tai halu tutkia liikkeellisesti irti päästämistä. Usein partnerointi perustuu kiinni pitämiselle. Mutta mitä löytyy, kun fokuksen kiinnittää irti päästämiseen? Entä mitä kaikkea ihminen kantaa mukanaan ja mistä pitäisi päästää irti, jotta voi uusiutua? Jos ihminen voi itse uusiutua ja nähdä asioita uusista näkökulmista, voimme myös luoda ympärillemme uutta maailmaa. Teos on päällekkäisten merkitysten kudelma.
Minkälaisia ajatuksia toivotte katsojilla heräävän teoksestanne?
Toivomme että teos puhuttelee jokaista omalla tavallaan ja ehdottaa jotain uutta. Muutoksen tai vaikeiden aikojen keskellä ihminen usein takertuu vanhoihin kaavoihin entistä tiukemmin ja toistaa samaa, jolloin uusia näköaloja ei helposti avaudu. Jos omasta kuplasta ei enää näe ja kuule, yhteys muihin heikkenee. Mitä jos pystyy päästämään irti siitä, mikä se oma kahle onkaan, niin voisiko hahmottaa muitakin todellisuuksia? Voisiko nähdä myös oman kuplan ulkopuolelle?