HAASTATTELUSSA: Recover Laboratory
Satamiljoonaa prosenttia oli määrä antaa ja ottaa kuumissa kesäkuun öissä 2020. Kävi niin kuin kävi, ja kesä vaihtui vuosimalliin 2021 ja näyttämöteos kävelyteokseksi. Recover Laboratoryn Satamiljoonaa prosenttia: yökävely jalkautuu itäisen kantakaupungin katujen suviöihin 3.6.–12.6. Työryhmän jäsenet Aleksi Kinnunen, Sofi Häkkinen ja Miradonna Sirkka kertoivat meille prosenttien taustoista ja siitä, mitä onkaan odotettavissa hypnoottisella yökävelyllä.
Mistä Satamiljoonaa prosenttia juontaa juurensa?
Aleksi: Mun mielestä se juontaa juurensa kaikesta mahdottomuudesta, semmosesta överiydestä. Siitä, miten maailma on täynnä semmosta ylitehostettua, ja niinku pitää koko ajan antaa kaikkensa ja olla paras versio itestään.
Sofi: Mutta silti siinä on tosi paljon semmosta tavallisuutta ja tasaisuutta siinä teoksessa. Juontaisko se juurensa myös siitä, että tehtiin eka Kajaanista Kuuhun ja mietittiin että täähän on niinku yks kohtaus jostain isommasta teoksesta. Sitte lähettiin tekemään sitä isoa teosta siihen ympärille.
Aleksi: Satamiljoonaa prosenttiahan on niinku kilpailu huomiosta, ku kaikkien pitää saada satamiljoonaa prosenttia huomiota.
Sofi: Yökävelyssä se nyt käännetään niin päin, että annetaan huomiota. Ku kerran piti kääntää kaikki ympäri. Eli tää yökävelyversio on niinku päälaelleen käännetty satamiljoonaa prosenttia.
Ja Ronaldon hinta on 100 000 000 euroa tai jotain, niin se on tosi paljon. Tosi tosi tosi paljon.
Millaista on ollut työstää uutta teosta esittävän taiteen reunaehtojen muuttuessa alati?
Aivan helvetin raskasta. Lisätyötunteja on tullut iso määrä ilman, että palkka on noussut. Periaatteessahan me tehtiin kokonaan uusi teos ilman uutta rahoitusta.
Ja tuohon päälle vielä kaikki se stressi ja epävarmuus, että mitä voi tehä ja mitä ei.
Onhan se ollut tosi mielenkiintoista myös. Ja mukavaa, että voidaan olla niitä, jotka tekee jotain muuta ku striimin. Työryhmän yhteistyö on ollut elintärkeää, koska jos jollakulla on loppunut jaksaminen, toiset on ottanut koppia ja tsempannut ja keksinyt ideoita. Ja seki on ollu ihanaa, ku sosiaaliset kontaktin täällä pääkaupunkiseudulla on ollut niin minimissä, niin että on saanut nähdä näitä työryhmäläisiä.
Mihin on täytynyt kiinnittää erityisesti huomiota, kun lopputulos ei ole näyttämöteos?
Yleisön kokemukseen ja ohjeistukseen. Turvallisuuteen. Tekniikkaan todella paljon, ehkä just eniten.
Yleisö ja turvallisuus on ollut hallussa aiemmista Recoverin teoksista. Se on aika tuttua, vaikka onkin joka kerta erilaista. Videot ja äänet ja kaikki, resursointi on ollut aika tärkeää tässä. Pelkistämisen osaaminen.
Kuinka saada yhteisöllinen kokemus ilman, että ihmiset pystyy olemaan samassa tilassa? Sen takia tehdään kävely eikä striimiä.
Saa olla aika hyvä mielikuvitus, että pysty näin tyhjästä nyhjäsemään tämmösen esityksen. Mira oli jossain tunturin kupeessa ja Aleksi ja Sofi Kalliossa näkemättä ketään, ja sit tuli tilanne, että kaikki piti laittaa uusiksi. Ollaan kiitollisia, että vielä jaksettiin ja keksittiin toteuttaa. Tyhjästä nyhjäsemiseen liittyy tietynlainen pelottomuus, koska se on tosi pelottavaa tehdä esitys näin lyhyellä ajalla ilman mitään takeita tai resursseja. Ihan next level epävarmuudensietokykyä.
Tää on meijän eka ensi-ilta, mikä piti olla lavalla. Pitää olla kova luotto tähän hommaan ja toisiinsa, että saatiin ja uskallettiin tehdä kokonaan uus juttu näin lyhyessä ajassa. Se vaati sitoutumista ja pelottomuutta.
Millä mielin kävelijän kannattaa saapua kokemaan teosta?
No tietysti avoimin mielin… Tässä pitää jonkun verran antaa itsestään, niin valmiutta siihen.
Uskallusta luottaa ihmisiin. Aistit avoinna! Tää on myös tosi hyvä, jos sulla on hirveän hektinen elämä. Sillon kandee tulla tänne. Ihanaan yön pimeyteen viilentymään. Ulkoilumieli on myös aina hyvä pitää mukana Suomen kesässä. Ei kannata odottaa mitään mutta voi toivoa kaikkea, vähän niin kuin tavallisessa arkipäivässä. Ja olla valmiina heittäytymään!
Mitä yö voi tuoda tullessaan?
Jännittävän esityskokemuksen. Kesäyö on itsessään jo kokemus, ku se on fiilikseltään ihanan nostalginen! Yö voi tuoda tullessaan myös uusia ajatuksia, joiden olemassaolosta ei ees tienny.
Voi innostua kävelemään yksin yöllä, piiloon jääneessä maailmassa.
Yössä kaupunki on hiljaisempi, se voi laittaa ajatuksia pintaan eri tavalla kuin päivän hälinässä. Helsingin kantakaupungissa on aika paljon ärsykkeitä, ja se on aika energinen päiväsaikaan.
Omaa aikaa ja omaa tilaa eri tavalla kuin päivällä. Tilaa omille ajatuksille.
Rauhaa sielulle…. Ultimaattinen yksinäisyyden kokemus: olet yksin hereillä täällä keskellä muita ihmisiä, siinä ne kerrostalot kohoavat vieressäsi hiljaisina.
Recover Laboratoryn Satamiljoonaa prosenttia: yökävelyn pääsee kokemaan 3.6.–12.6.2021. Esitykset alkavat aina klo 23.59. Esitykset ovat tällä erää vain suomeksi.