Haastattelussa: Be Flat
Follow Me on kahden belgialaisen urbaanin akrobaatin, Thomas Decaessteckerin ja Ward Mortierin, luomus, joka kutsuu yleisönsä parkourhenkiselle kävelyretkelle. Taiteilijat vastasivat kysymyksiin omasta taustastaan sirkuksen saralla sekä teoksensa muotoutumisesta.
Kertoisitteko ensin lyhyesti Be Flat -duostanne?
Olemme Thomas ja Ward, Belgian Gentistä. Perustimme yhdessä Be Flatin vuonna 2017. Meidän molempien tausta on parkourissa, ja olemme tunteneet toisemme nuoruusvuosista lähtien, 14 vuoden ajan. Ystävyytemme on kehittynyt liikeharjoittelumme rinnalla.
Ward: Aloitimme parkourilla mutta pian sekoitimme erilaisia urbaaneja urheilulajeja, kuten slackliningia, voimistelua, breakdancea ja capoeiraa. Paikallinen sirkuskoulu kutsui meidät opettamaan parkouria, ja me suostuimme. Myöhemmin menimme katsomaan heidän harjoitteluaan, mikä avasi meille täysin uuden maailman. Aloimme harjoittelemaan sirkuksella ja kävimme katsomassa kaikki esitykset.
Parkourissa tärkeämpää on demojen tekeminen ja taitojen näyttäminen. Meistä se oli hieman turhauttavaa, koska siten kävi ilmi ainoastaan se, mihin pystyimme. Sirkus esittävänä taiteena tarjosi aivan uuden tason parkouriin. Ensinnäkin se antoi meille ajatuksen äärimmäisistä kehojen asennoista.
Miten Follow Me syntyi?
Ward: Tiemme erkanivat toviksi opiskelujen takia. Tauon jälkeen tiemme yhtyivät ja palasimme yhteen työstämään esitystä, Follow Me:tä. Ajatus erkani parkourista. Pohdimme, miten voisimme antaa yleisölle saman kokemuksen, joka meillä on kun harjoittelemme. Ei niin, että he tekisivät samoja temppuja, hyppisivät rakennukselta toiselle, vaan halusimme antaa yleisölle saman tuntemuksen hypystä, aivan kuin he hyppäisivät kanssamme. Halusimme, että matkaisimme yhdessä julkisessa tilassa pisteestä a pisteeseen b.
Meistä oli tärkeää luoda jotain, joka olisi saavutettavissa kaikille, myös heille, jotka eivät pystyisi liikkumaan kuten me. Silloin saimme idean tuoleista. Ostimme erityyppisiä tuoleja ja leikimme niillä. Ihastuimme näihin todella kevyisiin, joita jokainen voisi kantaa mukanansa. Tuolien kanssa harjoittelu avasi lisäksi meille jälleen monia uusia kerroksia.
Kutsumme meitä seuraavia ihmisiä seuraajiksi. Heidät tunnistaa tuoleista. Heistä tulee osa esitystä, koska he jakavat julkisen tilan kanssamme. Tavallaan se on eräänlainen flashmob. Esityksessä yleisöä on itse asiassa kahdessa kerroksessa. Toisen kerroksen muodostavat ihmiset, jotka ovat ostaneet liput, toisen sattumanvaraiset ihmiset, jotka kävelevät ohitse ja pohtivat, mitä hemmettiä oikein on meneillään.
Kuinka kiinnostuitte alunperin urbaanista akrobatiasta ja parkourista?
Thomas: Minulle yksi syistä, miksi kiinnostuin parkourista, oli ranskalainen elokuva nimeltään Yamakasi. Elokuvassa on ryhmä ystävyksiä, jotka lähtevät aamuvarhain kiipeilemään valtavia, 15-kerroksisia rakennuksia. Ryhmä on itse asiassa yksi parkourin perustajia. Lapsena kiipeilin aina puissa ja kaikessa muussa mahdollisessa.
Ward: Kiinnostukseni parkouriin alkoi vastaavanlaisesti. Näin joitain hienoja ohjelmia tv:ssä. Arvelen myös, että meillä molemmilla on aina on ollut suuri tarve liikkua paljon. Pidän parkourissa eniten siitä, että se ei maksa mitään. Tarvitset vain kehosi ja parin kenkiä. Se on hyvin halpaa ja urheilumuoto, joka perustuu ainoastaan omalle luovuudellesi.
Mistä saatte inspiraationne?
Ward: Saamme inspiraatiota niin monesta eri lajista. Yritämme aina pitää mielemme ja aistimme avoinna kaikelle. Follow Me:n kohdalla meitä inspiroi eniten tila, jossa työskentelemme. Emme koskaan muuta tilaa tarpeisiimme sopivaksi vaan sopeudumme sen alkuperäiseen olotilaan. Lähdemme liikkeelle ja alamme luomaan esitystä uudestaan tilaan perustuen. Inspiraatiomme kumpuaa arkkitehtuurista tai joistain hauskoista elementeistä.
Thomas: Nimenä Be Flat viittaa kaikkien yhdenvertaisuuteen. Liettuan Vilnassa esiinnyimme torilla. Harjoitellessamme tapasimme muutamia paikallisia, jotka viettivät torilla aikaa päivittäin. Kun esityksen aika koitti, nämä paikalliset ihmiset reunustivat meitä. Kaunista tässä oli se, että nämä ihmiset olivat kodittomia, joita toiset ihmiset välttelivät ja kehottivat välttämään puhumista heille. Yhtäkkiä näistä hyljeksityistä tuli taiteilijoita, joille kaikki osoittivat suosiotaan. Kaikki kääntyi ylösalaisin tuolla hetkellä. Mielenkiintoisinta tässä meille oli, että sattumanvaraisista ihmisistä tuli todella osa esitystä, ilman että he tiesivät siitä tai olivat valmistautuneet siihen. Follow Me luo yhteyksiä ihmisten välille, jotka eivät muuten kohtaisi.
Mitä osallistujat voivat odottaa saavansa Follow Me:ltä?
Thomas: Haluamme antaa heille erilaisen näkökulman katuihin, joita he kulkevat päivittäin. Yritämme aina saada paikalliset näkemään kotikaupunkinsa uusin silmin. Yritämme löytää paikkoja, joita eivät edes paikalliset tunne. Tietysti tämä on haastavaa, kun menet vieraaseen maahan ja olet itse turisti.
Ward: Emme koskaan halua muuttaa paikkoja tai jättää jälkiä paikkoihin, joissa esiinnymme. Mutta haluamme jättää jäljen ihmisten mieliin. Haluamme, että paikallisille jää muistoja, ja he voivat jopa 20 vuotta myöhemmin muistella: “ Hei muistatko, kun belgialainen äijä roikkui tuosta rakennuksesta!” Siitä tulee tarina, joka kulkee ihmiseltä toiselle. Yritämme myös hyödyntää kaupungin vähemmän tunnettuja, rouheita kulmia. Haluamme yleisöjemme yllättyä siitä, että käytämme sellaisia paikkoja. Haluamme näyttää, että nämä paikat voivat olla myös hyödyllisiä tai jopa runollisia.
Be Flat – Follow Me, esitykset 19.8.–22.8. Kalasatamassa.