Cirkon syksyn ohjelmisto kutsuu leijumaan kohoamisen ja putoamisen välitilaan ja osaksi köysien, valon ja äänen kokemuksellista maisemaa

Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen syksyn 2022 ohjelmisto on yhdistelmä kansainvälistä ja kotimaista nykysirkusta. Gaëtan Levêquen Esquive käynnistää syyskuussa Cirkon ja Tanssin talon yhteistyön. Työryhmä Hakanpää-Pehrsson-Ruotanen-Salinin Funis muodostaa marraskuussa tilan, äänen, valon ja ihmisruumiiden välisen elävän installaation.

Gaëtan Levêquen Esquive kutsuu katsojan tarkastelemaan ihmisen sisäistä halua kohota yhä ylemmäs ja ylemmäs ja kokemaan jatkuva ponnistelu putoamisen välttämiseksi. Levêque tunnetaan trampoliinitaiteen uranuurtajana, painottomuuden tutkijana ja painovoimalla leikkijänä.

Teoksen kuusi akrobaattia tutkivat ja osoittavat kunniaa kolmen trampoliinin mahdollistamalle leijumisen tilalle, putoamisen vastakohdalle, kallistuvien lattioiden ja seiniksi nousevien tasojen muodostamassa maailmassa. Haastamalla painovoiman ja painon, leijumisen ja putoamisen välillä tasapainoilevien kehojen akrobaattisesta teoksesta muotoutuu tilallinen ja kehollinen kieli itsessään. 25 vuotta trampoliiniin keskittynyt Levêque tekee lavasta iloisen temmellyskentän.

Funis

Funis. Kuva: Jouni Ihalainen

Salla Hakanpään, Joonas Pehrssonin, Anssi Ruotasen ja Salla Salinin Funis on elävä installaatio, joka muodostuu dialogina tilan, äänen, valon ja ihmisruumiiden välille. Teos kutsuu kävijän osaksi kokemuksellista maisemaa, jossa nousee esiin ihmiskeskeisestä esittämisperinteestä tietoisesti etääntyvä tekemisen ja olemisen tapa. Funis haastaa oletukset tarinaan keskittyvästä kerronnasta ja näyttämöstä taidon esityspaikkana – näiden sijaan keskiössä ovat yhteisyys, samanaikaisuus ja tilan antaminen monenlaiselle toimijuudelle.

Latinankielinen sana funis voidaan kääntää suomeksi muun muassa köydeksi tai naruksi. Anatomisesti funis merkitsee napanuoraa. Teosta ohjaavat näihin kielellisiin määritelmiin liittyvät merkitykset: yhdistyminen, kietoutuminen, syntyminen, materiaalinen muodostuminen, kiertyminen, säikeisyys sekä näennäisesti erillisten asioiden elimellinen yhteys. Miten havainnoimme maailmaa ympärillämme ja miten olemme kaikki tavalla tai toisella yhteydessä toisiimme?

“Yhteisen kokemisen ja luomisen tarve on kasvanut kasvamistaan viimeisten kahden vuoden ajan. On ilo viimeinkin päästä avaamaan ovet nykysirkuksen ihmeelliseen maailmaan laajoille yleisöille ilman rajoituksia. Yhteistyö Tanssin talon kanssa avaa uusia upeita mahdollisuuksia sekä yleisölle että taiteilijoille. On todella hienoa, että Helsingissä ja Suomessa on vihdoin liikkeelliselle taiteelle omistettu teatteri.” Cirkon vt. toiminnanjohtaja Jarkko Lehmus toteaa.

“Cirko tähtää ohjelmistossaan esittämään sekä kotimaista että kansainvälistä nykysirkusta taiteena laaja-alaisesti. Tämä päämäärä toteutuu upealla ja monimuotoisella tavalla syksyn 2022 ohjelmistossa näiden kahden erityislaatuisen teoksen kautta. Tervetuloa hengittämään ja pidättämään hengitystä yhdessä!” Lehmus jatkaa.

 

Gaëtan Levêque: Esquive

Tanssin talo 16. ja 17.9. klo. 19.

Liput

Työryhmä Hakanpää-Pehrsson-Ruotanen-Salin: Funis

Ensi-ilta Cirkolla 19.11. klo. 18. Esityksiä 26.11. saakka.

Liput

Työryhmien ja esitysten tarkemmat tiedot täällä

Cirko – Uuden sirkuksen keskus on vuonna 2002 perustettu yhdistys jonka ydintehtävät ovat sirkuksen kehittäminen taiteena sekä alan ammattimaisen toiminnan edistäminen. Cirko esittää monipuolista nykysirkusohjelmistoa ympärivuotisesti omissa tiloissaan Suvilahdessa sekä yhteistyökumppaneidensa tiloissa, joihin lukeutuvat Tanssin talo, Suomen kansallisteatteri, Espoon kaupunginteatteri ja Aleksanterin teatteri. Jatkuvan residenssi- ja hanketoiminnan lisäksi Cirko tuottaa uusia nykysirkusteoksia yhteistyössä kotimaisten nykysirkusryhmien sekä kotimaisten ja kansainvälisten tuotantotahojen kanssa. Sirkus on monimuotoista ja mahtavaa!