PRESSMEDDELANDE: Cirkos höstprogram är fullpackat med länge efterlängtade inhemska premiärer

Samproduktioner med Helsingfors festspel öppnar igen Cirkos dörrar efter en lång sommar. Ilona Jäntti och Aino Venna hämtar en atmosfär av havslig sommarfest mitt  till höstens mörker. Kate McIntosh’ verk In Many Hands bjuder oss på en multi-sinnlig upptäcktsfärd.

Höstens program startar med Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen (Mina vingar får inte plats i kafferummet) av Sivuhenkilöt. Här möter mänsklighetens tafatthet och älskvärdhet kontorets ekosystem. Föreställningen innehåller luftakrobati, fysisk teater, vingar, tyngd, skratt och skam.

Kalle Nios The Green är stark visuell teater som uttrycks med scenmagi, videoprojiseringar, filmljud och stillebenartade scenbilder. Rötterna ligger i den engelska medeltida termen för teaterscen. Från det förflutna glider vi in i nutiden, där shoppingcentrum framträder som tempel och YouTubes unboxing-videor som meditation. Vårt förhållande till föremål granskas och man försöker förstå vår nutida verklighet, som vi varken har kontroll över eller som inte är till för oss. Både Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen och Green förverkligas i samarbete med Helsingfors festspel. Båda verken har premiär i Cirko i slutet av augusti som en del av Helsingfors festspels program.

Jäntti & Venna duon är känd för sina verk som förenar musik och luftakrobati och bjuder med Ballantine Scale publiken till en mystisk värld som skapas i teaterutrymmet – ett stort, vitt tält vid havsstranden. Föreställningen förenar Ilona Jänttis innovativa luftakrobati med musik som är komponerad och arrangerad av Aino Venna. Verket har inhemsk premiär den 24.10 och undersöker ute- och innerummets gräns, natur och kultur, dagens och nattens beröringspunkt.

Nyzeeländska konstnären Kate McIntosh dyker med In Many Hands in i det påtagliga och multi-sinnliga. Verket stiger ned från scenen och uppmanar publiken att pröva, röra, höra, hitta och dofta. In Many Hands är ett laboratorium, en upptäcktsfärd och en meditativ stund, som lockar sina deltagare att utforska och agera: att följa både sin näsa och sin nyfikenhet. In Many Hands visas den 12. och 13. november i samarbete med Baltic Circle-festivalen.

Redan under tjugo år har man i Helsingfors ordnat 5-3-1 Festivalen för Nyjonglering och nu utvidgas konceptet under ett nytt namn. Object öppnar konstnärliga processer och hämtar internationella och inhemska toppartister som har förnyat och utvidgat cirkuskonsten, till Helsingfors den 18.-20.10.  NouNous Festival, festivalen för fysisk komedi, anländer igen till Cirko i december. Festivalen ordnas av Kallo Collective som bjuder på det bästa inom både inhemsk och internationell fysisk teater.

Koreografen Petri Kekonis nya gruppverk 369° har premiär i Maneesi-salen den 22. november. Kekonis kommande verk samlar åskådare och uppträdare under en kraftfull virvel, runt en gemensamt delad intensiv upplevelse.