Sivuhenkilöt

Sivuhenkilöt

Luukamari

Sivuhenkilöiden Luukamarin uusi esityskausi kulttuurikeskus Stoassa 24.–27.4.2024.  Olet nyt edellisen esityskauden arkistosivulla. Vuoden 2024 esityskauden esitysajankohdat, lisätiedot ja liput täältä.

Sivuhenkilöt on vuonna 2016 perustettu taiteilijaryhmä, joka koostuu seitsemästätoista teatterin, sirkuksen ja tanssin aloilla työskentelevästä taiteen ammattilaisesta, joita yhdistää halu tehdä merkityksellistä ja monialaista taidetta.

Sivuhenkilöt valmistaa näyttämöteoksia, jotka purkavat taidelajien välistä lokerointia, törmäyttävät ja hellivät sanaa ja liikettä, sivuun jäävää ja keskeistä, arkista ja ihmeellistä. Sivuhenkilöt katsoo ihmistä valokeilan vieressä: haavoittuvana, ristiriitaisena ja koskettavan keskeneräisenä. Ryhmällä on taustallaan kiitetyt Alma Lehmuskallion ohjaamat teokset Sivuhenkilöt (2016) ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen (2019), joita on esitetty mm. Juhlaviikkojen ja Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa, Cirkolla ja festivaaleilla ympäri Suomen.

 

 

Luukamari käsittelee ihmisen kuolevaisuutta ja sen sivuuttamista. Mistä kuoleminen alkaa? Ollaan viimeisessä lajittelupisteessä ennen päätepysäkkiä. Todellisen ja symbolisen välitilassa. Lopullisuuden kohtaamisen näyttämölle päätyneet henkilöt saattavat niin ajatuksiaan, toisiaan kuin omia ruumiinosiaankin rajan yli. Yksi toivoo kuoleman tuomista tutummaksi arkeen, toinen taas yrittää kääntää ajan kulkua, kolmas etsii tapaa surra lemmikkiään ja neljäs haluaisi jo hiihtää pois.

Luukamari yhdistää erilaisia näyttämöilmaisun muotoja, ja käsittelee näennäisen synkkää aihettaan monin eri tavoin. Käynnissä on jatkuva transitio; monessa mielessä kuin auringonlasku ja -koitto. Esitys syntyy sommitelmista, simultaanisuudesta ja katkoksista: luiden liikkeestä, odottamattomista sanoista ja tunteista. Elämän ja kuoleman vetovoimista ja vastapainoista. Se on kuin vapaapudotus, jossa kuoleman vakavalla hetkellä, kun ei saisi, alkaa naurattaa.

Esityksen kieli on suomi.

Liput esitykseen

Sivuhenkilot.com

Kesto n. 80 min
Sijainti & saavutettavuus Cirko, Suvilahti
Ikäsuositus 13 +
Liput 25€ / 16,50€
ti 14.11. klo 19:00 to 16.11. klo 19:00 pe 17.11. klo 19:00 la 18.11. klo 19:00

Työryhmä

Ohjaus ja dramaturgia:

Jyrki Karttunen., Eira Virekoski

Koreografia:

Jyrki Karttunen

Teksti:

Eira Virekoski

Esiintyjät ja kanssasuunnittelijat:

Milla Jarko, Henna Kaikula, Saku Mäkelä, Kaisa Niemi, Ulla Raitio (äänirooli), Jyrki Karttunen (äänirooli)

Valosuunnittelu:

Ainu Palmu

Äänisuunnittelu:

Joonas Outakoski

Pukusuunnittelu:

Riina Leea Nieminen

Lavastus ja tarpeisto:

Oscar Dempsey

Sirkustekninen koordinointi:

Pasi Warsell

Ilmavälineen suunnittelu:

Milla Jarko

Ilmavälineen toteutus:

Jouni Kivimäki

Ompeluapu:

Aija Nurminen

Konsepti:

Henna Kaikula, Jyrki Karttunen, Eira Virekoski

Tukijat:

Samuel Huberin Taidesäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Oscar Öflunds Stiftelse, Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto

Valokuvat:

Mitro Härkönen

Teaser ja traileri:

Teemu Kyytinen

Tuotanto:

Henna Kaikula, Juliane Mikkonen, Sivuhenkilöt-kollektiivi

Yhteistuottaja:

Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Lämpimät kiitokset:

Emilia Rantalaiho, Kaba Assefa, Jonni Korhonen, Miira Sippola ja Lukaz Trizcinski / Tapaus Gaala, Salla Hakanpää, WHS / Anne Jämsä, Heidi Strengell, Lasse Arola, TikkiTeam, Olli Vuorinen, Jouni Ihalainen, Mirva Mäkinen, Inka Lahti, Cirkon henkilökunta ja menneet sekä tulevat Sivuhenkilöt, perheet ja läheiset

Tekstikreditointi 1:

Avara luonto -ääninauha. Litterointi: Yle, Avara luonto

Tekstikreditointi 2:

"Kaikki kuolee, kaikki jälleen kukkii, iankaikkisesti kulkee olemisen vuosi." Friedrich Nietzsche, suom. Aarni Kouta (1907)

Tekstikreditointi 3:

"Me kutsumme häntä, mutta hän ei käänny enää." Sirkka Turkan runosta (1978)